Љуба је рекао да су музичари спремни да свашта узму како би могли да издрже целу ноћ на тезгама: 

- Кад бих могао да бирам да прокоцкам стан на рулету или се опијам у кафани, изабрао бих ово прво! Нема горег порока од алкохола јер уз њега, у већини случајева, иду још неке друге ствари. Цела естрада вам је пример за то, част изузецима. Многи узимају свашта да би издржали да певају целу ноћ на тезгама и наступима, а то није добро. То је шок за организам .

Певач је признао да је био део тога када је био млађи.  

- Ја сам исто био део тога, али кад сам био млађи. Међутим, никад се нисам уништавао. Знао сам за меру. Седео сам с колегама који пре тезге почну да пију, наставе док певају и после тога продуже у кафану. То је хронични алкохолизам. Друже, ако не можеш да издржиш посао без неког стимуланса, онда га промени. Зашто се поразбољеваше силни млади људи, па зато што ни о чему не воде рачуна. Грешио сам и ја, али сам себи рекао на време да то више нећу да радим. Зато сад живим здраво, имам одређене здравствене проблеме, али они нису изазвани пороцима - описао је Љуба, па се присетио како  је једва преживео ковид. 

Фото: В. Данилов

 

У том периоду је лежао у болници: 

- Мени корона умало није дошла главе. Пре две године сам једва претекао, био сам баш на граници и нисам знао да ли ћу да изађем на две ноге из болнице. Корона ми је оставила последице, али сам се извукао. Данас певам само кад се мени пева и хоћу мирније да живим. Као прави пензионер! Одмарам се, боравим само с оним људима који ми пријају и верујте ми да је то рецепт за мир. Бирам које тезге радим, за које паре и где. То је привилегија кад дођете у моје године. Млади певачи свуда јуре, то је нормално, али треба вам стаж да бисте дозволили себи тај луксуз да кажете: „Е, сад ћу овог месеца само једном да певам." Ваљда сам зарадио и заслужио све то, сад некад се гурају ови млађи по естради - насмејао се Љуба.

Фото: Алекса Станковић

 

Иако већина певача пориче, сујета је велики проблем на сцени: 

- Највише сујете увек је било у нашем послу и халапљивости, немојте да вас било ко од певача лаже. Моје колеге мисле само на новац, ретки су они који овај посао раде из љубави и задовољства. То је највише она старија гарда, моје генерације певача. Никад нисам ни кретао да певам да бих се обогатио, већ зато што сам имао таленат. Имао сам бакшише којима сам могао да купим зграду, а дешавало се да не узмем ни динар. Ту врсту сујете не смете да имате ако се бавите овим послом.

Фото: Д. Мишић

 

Љуба је истакао да су Синан Сакић и Џеј Рамадановски пресудили себи: 

- Синан и Џеј су сами себе уништили дрогом, ко им је крив што су волели пороке. Ја сам тога имао испред себе много пута, па нисам пробао. Хтео сам нормалан живот, а они само дрога и дрога! Њих више нема, а и кад су имали шансе да се извуку и почну нормално да живе, нису их искористили. Настављали су по старом. Па ја не бих могао једну песму да отпевам кад бих се тако запустио! Штета је кад човек неће самом себи да помогне. Дрога је зло, то не треба никоме - закључио је Аличић.

(Република)

БОНУС ВИДЕО: