- Имали смо дугу, детаљну и плодну расправу. Није мали успех освојити око 155.000 гласова у нерегуларнин условима и упливима фактора. Али основна оцена је да нисмо задовољни резултатом и да су наши планови били више постављени - рекао је он, преносе подгоричке "Вијести".

Поручио је да ДПС не посустаје у свом оптимизму који је "врло реалан и утемељен".

- Верујемо да смо предводили Црну Гору у времену кад је освајала нове деонице на вредносној оријентацији црногорског друштва... Поносни смо на то. Верујемо да је наш систем вредности супериоран и да црногорско друштво има право на сезонско лутање, као што се дешава након 30. августа. Црна Гора срља путевима великосрпског национализма. Али, разумемо да су у животу друштва и човека могући циклуси, неки бољи, неки лошији. Морамо бити истрајни у достизању државно-политичке релевантности - казао је он.

Каже и да на сцени нема озбиљне алтернативе ономе што је показао ДПС, али да уважавају мишљење грађана.

- Повукли смо нови потез тако што сам ја одлучио да се повучем с дужности председника након двадесетпетогодишњег управљања партијом, на које сам поносан. Није то моја успешност, него успешност те политике коју сам персонификовао - рекао је Мило Ђукановић.

Да би могли да помогну да Црна Гора достигне остварења којима теже, Ђукановић истиче да су се одлучили се за промену на врху странке.

- Моју одлуку да се повучем је прихватио ГО, који је прихватио и да се за председника изабере Данијел Живковић. ДПС је изнедрио нову генерацију људи, који ће бити окосница неке будуће владе. Један од најмаркантнијих људи те генерације је Живковић и убеђен сам да смо направили добар потез, који ће бити импулс рехабилитацији поверења - каже он, преносе подгоричке Вијести.

"Остаћу у фронту борбе"

На питање да ли одлази из ДПС, Ђукановић одговара питањем: где би друго био него у ДПС-у?

- Лидерство у партији је била последица других околности. Остаћу у фронту борбе за вредности које треба да буду део баштине савремене Црне Горе. Нема никакве сумње чему припада будућност. Не можемо се погађати хоће ли бити ЕУ или српски свет. Сав свој ауторитет, знање и искуство ставићу у остваривање наших циљева, с било које позиције - рекао је он.

Не мисли да је његово повлачење закаснело, и додаје да би оно уследило раније да су мислили да треба.

- Не видимо у овоме никакву трагедију, и трудимо се да се понашамо као зреле политичке партије. Лош изборни резултат мене као кандидата резултира овим потезом да би партија била ослобођена приговора да не респектује поруке јавности - каже.

Додаје да нису ниште превидели у припреми за изборе, и да је био кандидат без лоших процена и илузија, без обзира какав је био ризик.

- Док је постојао минимум шанси, било је логично да је искористимо с најбољим адутом. Добили смо одговор, суочићемо се са њим, не мислимо да је трагичан - рекао је Ђукановић.

Казао је и да је са "41 одсто лакше размишљати о 51, него премијер са четири одсто".

(Вијести)

БОНУС ВИДЕО: