Заједничким истраживањем више хрватских, немачких и аустријских медија утврђено је да припадници хрватске полиције на свим нивоима, користећи "ВоцАп" групу као неформални начин комуникације о службеним поступањима према мигрантима и делећи притом велик број података, кршили законе и интерне одредбе које прописују службене начине обавештавања. Међутим, из МУП-а тврде да је све по закону.

Реч је о чат групи "ОА Коридор ИИ - Запад", по истоименој полицијској акцији која покрива западне делове Хрватске и чији је циљ заштита државне границе од нерегуларних миграната. У WхатсАпп групи су полицајци готово свих хијерархијских нвиоа, од врло ниско позиционираних, потом средњерангираних, до самог врха хрватске полиције.

Пресретнуто више од 1300 миграната

Међу 33 особе укључене у полицијску "ВоцАп" групу су и високопозиционирани припадници МУП-а. Полицајци су, наводи се, у "ВоцАп" групи масовно размењивали информације о величини пресретнутих група миграната, месту и времену њиховог затицања и националности., а када се саберу сви затечени на скриншотовима, долази се до бројке од 1337.

У групи су се, кажу, делили лични подаци, фотографије докумената и регистарске таблице аутомобила у власништву сумњивих појединаца. У преписци учествују и шефица Службе за односе с јавношћу хрватског МУП, која једном тренутку дели личне податке новинара.

Новинари који су се бавили овим случајем закључују да је сврха таквог комуникационог канала по свему судећи с циљем да се избегне прописно бележење полицијских поступања, односно вођење неслужбене евиденције о ухапшеним мигрантима.

Ако та полицијска поступања у службеним документима заиста нису наведена, то је вероватно да би се обезбедило да не могу да буду подвргнути надзору или контроли, односно како би их прикрили, пише Индеx.

Потресне фотографије

Већи број фотографија, наводе, приказује уморне, резигниране или очајне људе, понекад и застрашених лица. Нарочито су потресне две на којима се виде велике групе миграната који леже лицима према земљи. На низу фотографија мигранти су босоноги, поред изувених ципела, што се поклапа са сведочанствима по којима им хрватска полиција наређује изување, а понекад их наводно присиљава да ходају боси. На више фотографија видљиви су полицајци разних јединица МУП-а, укључујући и специјалце наоружане аутоматским пушкама како надзиру мигранте.

Понегде се виде и "марице", чак с јасним регистрацијама.

Из порука се, наводе, такође види да је портпарол МУП-а послала полицајцима податке о тројици новинара Асочијетед преса, наводећи њихова имена и презимена и бројеве пасоша, а поруци каже: "Поштоване колегинице и колеге достављам информацију на даљње коришћење: Служба за односе с јавношћу МУП-а запримила је захтев агенције Асошијетед преса којим траже снимање на граници уз пратњу граничне полиције. Захтев ћемо одбити па можемо очекивати да ће самоиницијативно снимати."

О свему се, преноси Индеx, огласио и МУП који каже да не крши законе доводећи у питање аутентичност скриншотова. Спомињу, кажу, и програме којима се такве поруке могу фалсификовати и наглашава да је хрватска полиција од затварања Балканске руте 2016. ухапсила и процесуирала готово пет хиљада кријумчара људима и евидентирала "више од 4800 кривичнихх дела почињених на штету миграната".

Ипак, додају, потврдили су коришћење "ВоцАп" група, али тврде да су ове угашене пре више од три године те да се радило о привременом решењу.

(Индекс.хр)

БОНУС ВИДЕО: