Почео је април и прекинута је изричита обавеза вожње са зимским гумама. Закон о безбедности саобраћаја на путевима не прописује изричиту обавезу вожње летњим гумама, већ се први дан овог месеца узима као датум престанка важења обавезе коришћења зимских гума.

Шта се дешава када "у року" поставите летње пнеуматике на своје возило, а неколико дана касније вас дочека снег?

Осим обавезе да се у периоду од 1. новембра до 1. априла користе зимске гуме и то искључиво уколико су путеви "прекривени снегом, ледом и поледицом". Исти принцип се преноси и на снежно јутро у априлу, односно у време када више нисте законски обавезани да имате на точковима зимске пнеуматике.

Фото: Н. Фифић

 

Шта каже закон?

Формално-правно гледано, возач не сме бити кажњен због летњих гума, ако га заустави саобраћајна полиција. Зимски пнеуматици после 1. априла нису обавезни, те ово није прекршај.

Законски гледано, бићете сигурни од евентуалних казни и прекршаја.

Фото: Танјуг/Д. Голл

 

Шта кажу стручњаци?

Струка препоручује другачији приступ. Уколико зима потраје и пређе и у април - задржите своје зимске пнеуматике још неко време. Уколико сте ипак већ заменили - потребно је да код вулканизера вратите зимске гуме на своја возила док год трају зимски услови вожње.

Трошак је, наравно већи, али је значај за безбедност у сабораћају немерљив. Ово се нарочито препоручује возачима који чешће возе планинским путевима, где ће се зимски услови задржати јако дуго.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".