Са циљем да се спречавања додатне штете и страдања, потребно је да прибрано и у складу са законом и етиком регулишете место саобраћајне несреће.

Првенствено је потребно обезбедити возило како не би дошло до нових страдања. Дакле, потребно је да искључите мотор како би се смањио ризик од пожара или експлозије. Након тога, ваш аутомобил мора да буде јасно уочљив, те ћете упалити сва четири показивача правца, како би обавестили друге возаче о месту незгоде.

Како би себе обезбедили, потребно је да обучете светлоодбојни прслук који се, по правилу, мора налазити у возилу и то "на дохват руке". Без изузетка је потребно обезбедити лице места тако што ће се поставити сигурносни троугао.

Фото: РТС принтскрин

 

Закон о безбедности саобраћаја на путевима

Сигурносни троугао поставља се на коловоз иза заустављеног возила, у вертикалном положају и на удаљености која на путу ван насеља не може бити мања од 50 метара, а у насељу 10 метара, тако да возач који наилази из смера на коме је знак постављен може благовремено да заустави своје возило, односно да безбедно обиђе заустављено возило.

Возач је дужан да обавести полицију и хитну помоћ, а до њиховог доласка и завршетка увиђаја остане на лицу места, изузетак је, ако је потребна медицинска помоћ.

Помоћ настрадалим лицима је обавеза свих. Осим учесника, ова обавеза важи и за друга лица која наиђу на место незгоде.

Закон о безбедности саобраћаја на путевима

Лице које се затекне или наиђе на место саобраћајне незгоде у којој има повређених лица дужно је да одмах обавести полицију и/или службу хитне медицинске помоћи и да у складу са својим знањима, способностима и могућностима, пружи помоћ лицима повређеним у саобраћајној незгоди и по потреби их превезе до најближе здравствене установе и да предузме све што је у његовој моћи да спречи увећавање постојећих, односно настајање нових последица.

Фото: А. Ровчанин

 

По завршетку увиђаја, возач је дужан да возило, терет и други материјал расут по путу без одлагања уклони. Уколико тако не поступи, Министарство унутрашњих послова ће наложити да се о трошку власника уклони исти.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".