У наредном периоду очекује се стагнација цена некретнина широм Србије, па чак и пад цена станова старе градње на ободима Београда, каже за Курир Даворка Тасић, агент за некретнине.

До овога, каже, долази због мале потражње.

- У наредном периоду нећемо имати раст цена некретнина, а посебно нам се неће поновити астрономски скок из децембра прошле године. Пад се дешава јер је потражња мала због високих цена. Имамо незнатан број продаваца који су то већ схватили и који сад уз корекцију продају своје станове. Имали смо по периферији ситуације да се сагради нова зграда, да је квалитетна градња, леп стан, има гаражно место, 24-часовни надзор и да је, наравно, такав стан скупљи од других. А онда смо имали оне који имају станове у старим зградама поред тих нових, који су покушавали с тим ценама да се изједначе. То је ишло до неких граница, али даље не може, људи не купују - каже она.

Подсећа да је раније у насељима попут Карабурме, Миријева, Церака, Петловог брда, Лабудовог брда могла да се купи пристојна некретнина по приступачној цени. Тамо је сада квадрат скочио и до 2.000 евра, а очекује се да ће управо ти станови појефтинити. Станови у центру, каже, и у наредном периоду ће држати цену:

- Улице као што су Кнез Михаилова, Косовска, Крунска, Јевремова, Јованова, Косачнићев венац, оне ће увек држати високу цену и увек су одскакале од других...

Тасићева, међутим, напомиње да би једино гараже могле да поскупе. - Гараже у српској престоници су у дефициту, те не можемо очекивати да ће им бити цена мања, може само да буде већа. Остале некретнине по другим градовима Србије и на туристичким дестинацијама неће имати падове, али не би требало ни да поскупљују - каже она.

Истиче да су проблем при куповини некретнина и скупе позајмице: - Камате на кредите су порасле, све је мањи број кредитних купаца. Људи, и ако подижу кредите, подигну на пример 30.000-40.000 евра, да додају уз новац за који су продали претходну некретнину. Ретко ко се одлучује да купи стан од 200.000 евра и да комплетно користи кредит.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".