Данашњи дан почео са кишом, негде и са пљусковима и грмлјавином. Касније после подне и увече следи нам постепени престанак падавина и разведравање прво на северу и западу землје.

Сутра, у недељу, требало би да буде делимично облачно, међутим могући су пљускови, а максимална температура прогнозирана је на 17 степени.

Температура иде у минус, могућ снег и у Београду

А онда од недеље обрт - температура нагло пада, у Београду рецимо, где је сутра прогнозирано максимум 17 степени, у понедељак ће бити свега 9, а у уторак још мање - само 2 степена Целзијусових.

А тек минималне температуре - недеља и понедељка 7, уторак 1, а среда и четвртак ујутуру у Београду само 0! У неким градовима попут Новог Сада, рецимо, чак и испод нуле, ондсоно -1! У оба града, али и широм Србије у нижим пределима, тих дана је могућ и снег.

Осетно хладније са честим падавинама

Како се наводи на сајту Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ), следеће неделје биће облачно са честим падавинама и осетно хладније, посебно у уторак и среду, а слаб јутарњи мраз очекује се у другој половини седмице. Већа количина падавина биће у понеделјак у другом делу дана, као и у уторак, када се у планинским пределима очекује од 20 до 50 цм снежног покривача.

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) издао је и упозорење за подручје целе Србије, да се сутра, 3. априла, очекује велика количина падавина.

Понедељак, 3. април: Пуно падавина широм Србије

"У понеделјак биће облачно са кишом, на планинама са снегом, а већа количина падавина очекује се у другом делу дана у јужним, источним и централним пределима, од 20 до 40 милиметара за 12 сати, понегде и више", наводи се на сајту РХМЗ.

Фото: РХМЗ

У понеделјак, додаје се у на сајту РХМЗ, уз кишу, имаћемо и ветар, а на планинама ће бити и снега, чак и формирање снежног покривача! Осим, тога, прогноза је, увече и у току ноћи киша ће прећи у снег и у нижим пределима.

Што се метеоаларма тиче за сутра, пола Србије је у жутој, а пола у наранџастој боји.

Време ће бити "опасно", односно на снази је наранџасти метеоаларм, у следећим крајевима Србије: Источна (због кише), Југоисточна (киша, снег или лед), Југозападна Србија (снег или лед - наранџасти, за кишу жути ), као и на подручју КиМ (киша, снег или лед).

Да време може да буде опасно, односно жути метеоаларм, "упаљен" је Бачкој, Банату, Западној Србији, Шумадији и Поморављу.

Фото: РХМЗ

 

Шта значе жути и наранџасти метеаларми

Шта тачно значи жути метеоаларм, према легенди на сајту РХМЗ: "Време може бити опасно (потенцијално). Временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез ако планирате активности које су изложене метеоролошком ризику. Треба наставити са информисањем о очекиваним метеоролошким условима. Не предузимајте непотребне ризике".

Шта тачно значи наранџасти метеоаларм, према легенди на сајту РХМЗ: Време је опасно. Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе.

На планинама пуно снега, могућ и у нижим пределима

Метеоаларма за уторак за сада нема, а актуелна најава РХМЗ односи се на планине.

И у понеделјак и уторак у планинским пределима очекује се снег, уз формирање снежног покривача, од 20 до чак 50 центиметара!

Међутим, најављују метеоролози, у понеделјак крајем дана и током ноћи ка уторку, као и у уторак током дана, осим на северозападу Војводине и у Тимочкој Крајини, и у нижим пределима могућ је снег и формирање снежног покривача!

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".