Јапан је данас поново отворио делове града Томиока, из кога је 2011. године евакуисано страновништво након катастрофе у оближњој нуклеарној елекрани Фукушима, али већина некадашњих становника овог града не размишља о повратку.

Свечаном отварању области величине око четири квадратна километра је присуствовао и премијер Јапана Фумио Кишида, у јеку сезоне цветања трешње у овој земљи, преноси АП.

Некадашњи становници Томиоке и посетиоци су славили поновно отварање шетњом кроз улицу која је позната под именом "тунел трешњиног цвета".

Укидање наређења о евакуцији никако не представља коначан циљ, већ само почетак опоравка, рекао је премијер Кишида, позвавши да се настави рад на отварању других зона у које је још увек забрањен приступ.

Људи који су некада живели у Томиоки, упркос интензивној деконтаминацији овог града, углавном не размишљају у повратку.

Младим људима недостају пословне прилике и сматрају да инфраструктура недовољно развијена, а многи су већ отпочели нови живот на другим местима.
Породице са малом децом се боје последица радијације.

Само 50 од око 2.500 житеља четврти Јономори и Осуге се вратило у Томиоку или изразило жељу за повратком.

Почев од 2017. године, када је Томиока први пут делимично отворена, се у овај град вратило само око 10 одсто првобитне популације.
Земљотрес који је у марту 2011. године погодио Јапан је довео до цурења радијације из нуклеарне електране Фукушима, због које је 160.000 становника у околини електране било присиљено на евакуацију.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".