Сардина је врста рибе која, осим што је богата омега-3 масним киселинама, она садржи и бројне витамине, минерале и протеине. Одлична је намирница која ће да задовољи кључне потребе организма већине, али и за оне који посте. Према речима нутрициониста требало би да једемо барем два пута недељно.

Сардине су препуне важних хранљивих материја, што их сврстава на прво место кад је реч о исхрани, наводи "Америчка асоцијација за срце и крадиоваскуларне болести", а преноси потал Wебмед.

Због високог садржаја омега-3 масних киселина, протеина, витамина Б12 и селена, сардине спадају у врло моћне чуваре здравља. Уколико се редовно конзумирају, могу да допринесу побољшању комплетног организма.

Студије показују да конзумирање хране попут сардине која је богата омега-3 масним киселинама може помоћи у лечењу од поремећаја расположења попут депресије и анксиозности. Међутим, особе са одређеним здравственим проблемима не би смели да их једу.

Ко не треба да их једе

Ипак, поред доста здравствених предности, сардине у свежем облику или конзервисане, нису врста рибе која се препоручује свим особама. Пацијенти који пате од високог крвног притиска, гихта, камена у бубрегу морали би да избегавају конзумацију. Посебно сардине из конзерве садрже велике количине натријума који се никако не саветује особама са високим притиском.

Особе које пате од високог крвног притиска, због присуства натријума у њима, требало би да их у ограниче. Натријум привлачи воду и повец́ава количину крви у телу. Ако желите да смањите количину соли, и даље можете да уживате у сардинама тако што ц́ете смањити величину порције за дупло, саветују стручњаци.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".