Жири популарног гастро-сајта Тасте Атлас, међутим, није имао дилему. На листи од 50 најбољих пића на свету, виљамовка је заузела високо треће место, иза шкотског вискија и Репсадо текиле.

Наглашавајући да се ова ракија од крушке виљамовке производи у неколико балканских земаља, у образложењу још пише:

- Често се сматра најбољом врстом воћне ракије која се производи у региону. Бистро и безбојно алкохолно пиће обично има интензивну арому крушке, благ укус и дугу, загријавајућу завршницу.

Пића из наших крајева су заузела чак, четири места на списку. На 15. месту је шљивовица, на 19. ракија као алкохолно пиће које се прави од различитог воћа, а на 25. дуњевача

- Вековима је ракија присутна на Балкану - у Србији, Црној Гори, Хрватској, Босни и Херцеговини и Северној Македонији. Мада се воћне ракије производе и у другим деловима света, балканска ракија је позната и по томе што има много следбеника међу свим генерацијама - наводи Тасте Атлас, сајт који спаја аутентичне рецепте, рецензије критичара хране и истраживачке чланке о популарним јелима.

Иначе, крајем прошле године је наша шљивовица уписана на Унескову листу нематеријалног културног наслеђа, као пиће које се конзумира у свечаним приликама и током породичних славља наздравља са жељама за здравље и благостање. Такође је важан део традиционалне медицине, с доданим лековитим биљем или воћем за добијање лекова против прехладе и болова или антисептика.

У ЉУБАВИ ЈЕ ТАЈНА

ТРАДИЦИЈА испијања ракије је дуга колико и сама ракија. У Србији, сваки крај, има специфичну, препознатљивију ракију, "најбољу на свету". Правило сваког доброг домаћина је да за своје госте мора имати бар једну "домаћу љуту". А, тајна добре ракије је велика посвећеност произвођача и пажња приликом  ферментације и дестилације, дуготрајног одлежавања у бурадима, једном речју љубав.

БОНУС ВИДЕО:

ЦАНЕТОВА РАКИЈА СВЕТСКА БАШТИНА: Шљивовица из Чачка изабрана да нас представља пред УНЕСКОМ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".