Главни град неке земље најчешће је и њен најмногољуднији град, који поред историјског значаја за нацију, представља стециште политичких и економских фактора државе.

Да би се неки град или метропола могла именовати престоницом државе неопходно је да чини стециште свих важних државних делатности и да као такав буде истакнут у уставу (закону.)

Међутим, постоје неретки случајеви у којима државни лидери одлучују да преместе државну престоницу из једног града у други. Селидбе главног града нису ствар модерног времена. Познати су бројни случајеви још у далекој историји. Стари Египћани, Римљани и Кинези често су мењали престоницу. Државне власти неких земаља локације за своје нове престонице бирају према геостратешком положају, да би се лакше бранили у случају потенцијалне инвазије или рата.

Нове престонице у модерно време се углавном планирају и граде у мање развијеним подручјима како би се подстакао привредни развој те области (пример Бразилије, или Нусантара, будућа престоница Индонезије). Нове престонице се понекад смештају и у регионима за које се сматра да су неутрални према конкурентским етничким или верским групама, односно да би избор таквог града  могао додатно да  унапреди јединство, безбедност и просперитет земље. 

Земље попут Сједињених Држава, Русије, Канаде, Аустралије, Индије, Бразила, Белизеа, Танзаније, Обале Слоноваче, Нигерије, Казахстана, Совјетског Савеза , Мјанмара и Јужног Судана су промениле локацију главног града.

Аргументи за селидбу престонице

Неке земље мењале су свој главни град због очекивања неке врсте политичке, друштвене или економске користи. На тај начин предвиђају да ће се нове престонице сигурно развити у културне драгуље и надају се да ће земљу учинити стабилнијим местом.

Ево додатних пресељења капитала која су се десила отприлике у последњих неколико векова.

Азија

- Од 1982. Парламент Шри Ланке се састаје у Шри Џајаверденпура Котеу, али се неге инстанце највише власти у земљи и даље налазе у Коломбу.

- Малезија је 1999. преселила неке од својих административних функција у Путрајају. Званични главни град остаје Куала Лумпур.

- Бивши главни градови Ирана су Есфахан и Шираз. Сада је Техеран.

- Некадашњи главни град Тајланда је Ајутаја. Модерни је Бангкок            - Хуе је био историјски главни град Вијетнама. Сада је Ханој.

- Пакистан је у периоду од стицања независности 1947 до 1960-их година променио чак три престонице: од Карачија до Равалпиндија до Исламабада. 

- Престоница Лаоса до 1975. био је Луанг Прабанг да би касније то постао до Виентијан. Долазак комуниста на власт навео их је да помере тежиште своје државе у унутрашњост земље. 

- Модерна Република Турска на иницијативу Кемала Ататурка дислоцирала је престоницу из Истанбула у Анкару 1923. Ататурк је одлуку донео инпирисан жељом да покаже државни дисконтинуитет са Османском владавином, али и из тактичко-политичких разлога обзиром да је околина Истанбула тада била поприште рата са Грчком, а сам град под неком врстом међународног протектората од стране великих сила.

- Филипини су 1976. преместили главни град из Кезон Ситија у Манилу: Кезон Сити је и данас највећи град те државе.

- Токио је постао престоница Јапана тек 1868. а до тада је то био Кјото.                                                                                                                                - По формирању државе Израел 1948. њена престоница је био Тел Авив. Две године касније једнострано су је преместили у Јерусалим, али све до данас велики број држава због поштовања међународно-правних норми или солидарности према Палестини не признаје ову одлуку Израела.

- Султанан Оман је након потпуног преузимања свих политичких и економских полуга моћи од колонијалне власти преместио главни град из Салале у Мускат 1970.

- Престоница Саудијске Арабије (тада још вазалн провинције османског царства) од 1818. је Ријад. Вековима пре тога ту улогу носио је град Дирија.

- Индонезија је свој главни град 1949. године пребација из Џонгакарте у Џакарту. Прошле године власти су донеле одлуку о градњи новог града Нусантара који ће постати и нова престоница те земље. На тај начин државни центар сели се са острва Јаве на највеће острво Калимантан.

- Малено краљевство Бутан специфично је по томе што је у ранијем периоду имало две престонице: зимску и летњу резиденцију владара и државних органа. Коначно 1907. одлучено је да Тимбу постане стални капитол те државе.

- Узбекистан у заједници Совјетских Република преместио своје регионално седиште из древног Самарканда у модерни град Ташкент 1930.

- Авганистан је престоницу из Кандахара у Кабул преместио 1776.

Европа

- Највише званичних престоница у Европи променили су Италијани. Пре Рима престонице су се налазиле у Торину, Фиренци и Салерну.

- Бон је био главни град Западне Немачке од 1949-1990. Главни град уједињене Немачке почео је као Бон, али је премештен у Берлин 1999.

- Нововековна Србија мењала је неколико пута локацију своје престонице. У кратким периодима Крагујевац је био престоница државе у периоду од 1818—1839 и 1840-1842 године. У току Првог светског рата, 1915. године Ниш је из тактичких и безбедносних разлога био привремена ратна престоница Србије.

- У току истог рата престоница младе државе Албаније био је Драч. Након тога па све до данас ту улогу носи Тирана.

- Литванија je 1939. главни град пребацила из Каунаса у Виљнус.

- Црна Гора је 1946. званично пребацила центар републике из Цетиња у Подгорицу. По отцепљењу од Државне заједнице са Србијом у свом уставу формулисала је да је Подгорица главни град, али се Цетиње има статус "Пријестонице".

- Грчка је неколико година након добијања пуне независности пребацила престоницу из Нафплиона у Атину 1839. године. Сличну ствар урадила је и Финска 1812. године када је Хелсинки постао престоница.

Африка

- Престоница Гане је из Кејп Коуста премештена у Акру 1877.
- Боцвана је Мафекинг заменила Габоронеом 1965.
- Гвинеја Бисао дислоцирала је престоница од Мадине до Бисаоа 1974.
- Бивша престоница Зеленортских острва до 1858. био је Сидаде Веља. Сада је Праја
- Того је из Анеха престоницу преместио у Ломе 1897.
Малавију је главни град био Зомбе до 1974. када је то постао Лилонгве.  - Бурунди је 2018. престоницу пребацио из Буџумбуре у Гитегу.

Америка

- Тринидад и Тобаго је из Сан Хозеа престоницу преместио у Порт оф Спејн 1784. 
- Јамајка 1872. године Порт Ројала заменила Кингстоном као престоницом.
- Године 1970. Белизе је престоницу из Белизе Ситија изместио у Белмопан.
- Бразил је наменски своју престоницу 1972. преместио из Сао Паула у новоизграђени град Бразилију.

Океанија

- Нови Зеланд је као првобитну престоницу имао град Окланд (и данас највећи град те земље). Године 1865. престоница је премештена у Велингтон где се налази до данас.
- Савезне Државе Микронезије су Колонију као престоницу заменили градићем Паликиром 1989.
- Палау је из Корора престоницу пребацио у Нгерулмуд 2006. Данас је то изузев Ватикана најмања престоница на свету која броји свега око 200 људи, и то искључиво државних службеника који ту раде.

БОНУС ВИДЕО: