Јапанска телевизија објавила је снимак тренутка у ком принцеза Мако напушта Акасакину царску резиденцију у Токију и опрашта се од породице, клањајући се родитељима и грлећи сестру. Истовремено, из царске резиденције поновљено је саопштење да се церемонија венчања, банкет пријема и други уобичајени свадбени ритуали неће одржати и да се паушални износ који се обично даје женама из владарске породице када се удају, а који износи 1.2 милиона евра неће исплатити.

Синовица цара Нарухита, која је овог викенда напунила 30 година, изгубила је своју краљевску титулу одлуком да склопи грађански брак са Кеи Комуром, што је уобичајена пракса за жене из царске палате, али она је прва жена у историји послератног Јапана којој је одштета ускраћена. 

Ћерка млађег брата цара Нарухита годинама је била на мети критика царског двора и јавности због везе са грађанским лицем, и дуго је одуговлачила своју намеру да склопи брак са такође 30-годишњим Кеиом Комуро, који је медијски нападан због навода да је принцезина мајка позајмила новац од бившег вереника и да није желела да му врати.

Ова свађа, која још увек није добила епилог, изазвала је скандал у Јапану, где се по царском церемонијалу и дужностима очекује беспрекорно понашање свих чланова царског дома. Венчање је тада било одгођено, а Кеи Комуро се 2018. године, преселио у Сједињене Државе како би наставио студије права.