Министар спољних послова Тошимитцу Мотеги саопштио је на конференцији за новинаре да је пролаз руских и кинеских бродова кроз Цугару и Осуми мореуз, први такав случај, као и да се пажљиво прате акције Москве и Пекинга у близини Јапана, а да је преко дипломатских канала изражена забринутост обема странама, преноси ТАСС.

Јапански високи дипломата је истакао да ће Токио наставити активне разговоре са Москвом о разним темама, укључујући и територијално питање.

Група од 10 ратних бродова Кине и Русије прошла је кроз уски пролаз који раздваја највећа јапанска отока Хоншу и Хокаидо, саопштило је раније министарство одбране у Токију.

Ово је први пут да је Јапан, који помно прати војне маневре у свом окружењу, потврдио пролаз кинеских и руских ратних бродова који заједно плове кроз мореуз Чугару, који одваја Јапанско море од Пацифика.

Русија и Кина одржале су од 14. до 17. октобра заједничке поморске вежбе у Јапанском мору у оквиру војне сарадње у којој су били ангажовани ратни бродови две земље уз подршку руске Пацифичке флоте.