У току је потрага за тројицом младића који су прошле суботе нестали на Дунаву, при превртању чамца код Панчевачког моста, а од јутрос, према речима Душана Марковића, брата једног од несталих младића, потребна им је помоћ у сваком виду, попут чамаца са сонарима који претражују дно реке.

- Добровољци и дивни људи помажу и организују велики број чамаца, а за викенд ће изаћи барем двадесетак добрих сонара, али огроман је терен, свакако нам треба више - рекао је Марковић за Танјуг и додао да од јутрос имају седам чамаца на располагању захваљујући грађанима који помажу у потрази.

Како је рекао, породице свих младића учествују подједнако и потрага је од ресторана Ренато, код Панчевачког моста, до насеље Миље, што је потез од 15-ак километара а иде се и низводније, где је претрага слабија због ограничених ресурса.

- Свесни смо да смо ми аматери у овом послу и да нисмо никакава организација, већ породица која жели да помогне и да и преживимо лакше ове тренутке. Апелујемо за помоћ у техници - рекао је Марковић.
Он је истакао да су од Општине Земун добили две донације, од 100 и 200 литара бензина за чамце. 

Марковић је испричао да добровољци који претражују терен све што пронађу од предмета, попут патика и ранчева, фотографишу да би се установило да ли припадају неком од несталих младића.

Према његовим речима, полиција и војска учествују у потрази с више чамаца, грађани су дали око 10 чамаца а више од 50 људи претражује обалу и острва.

- Трудимо се да у сваком чамцу буде по две особе уз возача, како би могли да гледају по обалама и они крећу по мапама које правимо ноћу, а дању радимо. Тачно организујемо куда да иду, шта да траже и где да гледају - испричао је брат једног од несталих младића.

У потрази се користе и дронови, у чему раде и полиција и све надлежне службе.

- Полиција, надлежне службе, сектор за ванредне ситуације нам помажу и од прве ноћи су са нама. Војска ради одличан посао на реци са већим металним чамцем са сонаром и вуку још један чамац у случају да рониоци морају негде да приђу и истог тренутка када их зовемо они су ту, заједно са свим осталим службама. Захвалан сам војсци на томе, јер њихова опрема много значи, али молим да се укључе и на копну јер морамо све претражити и од овог нећемо одустати - рекао је Марковић.

Он је позвао оне који желе да помогну у потрази на обали да дођу код ресторана Ренато у 8,30 часова викендом, што важи и за радне дане.
Трудимо се да тај полазак у пола девет од Рената буде у координацији са службама, да тамо не буду само цивили већ и људи из службе који могу да предводе, а и да сви буду безбедни, рекао је Марковић. 
 

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".