На сајтовима који садрже усужне огласе свега 20-так мајстора се може видети. Цена не пише, али зато на већини стоји: добар мајстор са вишегодишњим искуством. Ипак, таквог није лако пронаћи, кажу грађани са којима смо разговарали.

Још теже је пронаћи доброг електричара, кажу у Грађевинској школи, јер влада јако слабо интересовање младих за ту професију. Прошле године уписано је свега 11 ученика.

- Оно што смо запазили претходних година био је смањен упис због короне. Прошле године такође нисмо уписали свих 30 ученика како је било планирано, али уназад неколико година овај смер је био доста тражен. Надамо се да ће се ове године вратити интересовање јер је потреба за овим кадровима велика. Управо зато је и интерес да имамо школоване мајсторе јер је и интерес рада и руковање са струјом рецимо електриком битна, да имате разведене инсталације у кући онако како је прописано - истиче Раде Зејак, директор Грађевинске школе у Београду.

Многим мајсторима ови послови и нису примарни, па се нису ни школовали за њих. Могуће су и преваре. Добри, квалитетни и проверени мајстори имају уговорене послове месецима унапред. У Београду се много гради и мајстори уговарају радове у целој згради, било да су гипсари, молери, водоинсталатери, бравари или тесари. Више им се исплати. Зато су мале шансе да обимније и плаћеније послове прекину и дођу код вас због мањих кварова, чак и ако вас познају.

- Доста се гради што значи да још више има потребе за мајсторима тако да је сада тешко нађи доброг мајстора, раније је то било кречило се са неком пумпом и ништа се није видело, сад нпр имамо захтевне боје и сваки недостатак се види и људи буду незадовољни. Недостаје квалитетних мајстора - каже енергетичар Милан Јанковић.

Иако ништа више није гарант да је мајстор добар, препорука је и даље најсигурнија, кажу упућени. Међутим, код нас мајсторима у одређеним областима, на пример, електричарима, није потребна лиценца да би обављали тај посао. Зато не постоје ни санкције уколико нешто погреше. У том случају, пракса је показала да је најсигурније одабрати оног који има регистровану фирму и потписати уговор о томе шта се ради и колико то кошта.

Чак и када је мајстор скуп, то не гарантује да зна посао. Али, за оног који зна, дневница није нижа од 50 евра. Реновирање стана је од 300 до 500 евра по квадратном метру. У мору истих или сличних огласа на интернету и срећа је потребна да се одабере прави.  

- Није најбоља понуда она која је најјефтинија, није ни она која је најскупља, гледате шта добијате за тај новац који дајете, саветује мјстор.

Када га пронађете, неопходно је стрпљење јер некад можете чекати и месецима да мајстор доврши започете послове како би дошао код вас. А када дође, дешава се да за мале поправке наплати много.

(РТС/В.Ћатић)

БОНУС ВИДЕО: