Карађорђев унук је на трону дочекао ослободилачке ратове који су захватили Балкан почетком 20. века. Прво је збацио турски јарам са јужних српских земаља, а потом је и одбио бугарски покушај да турски зулум замене својим у јужној Србији.

У Србију је стигао мир после Балканских ратова, међутим, не задуго. Пуцањ у Сарајеву је одјекнуо Европом и врло брзо су се широм целог старог континента гледали људи преко нишана. Србија је пред собом имала знатно јачег противника.

Пркос српског народа и љубав према слободи је одбранила напад много боље опремљеније и спремније војске Аустроугарске царевине. Царска Немачка је морала да уплете своје прсте како би поразили овај изморени и слободољубиви народ.

Фото: И.Маринковић/Википедија

 

Државни врх и војска, али и народ, није желео да потпише капитулацију, већ су се дали у бег преко брдовите Албаније како би се спремили за неке нове битке и неки нови сукоб.

Макрена Спасојевић

Приликом повлачења преко Албаније, краљ Петар је срео Макрену, сељанку која је пошла у потрагу за својим јединцем Маринком. Желела је да му да вунене чарапе које је исплела, али када је схватила да неће моћи даље, чарапе је дала управо краљу Петру уз завет да пронађе њеног сина.

Обећање није заборавио, али је пронашао Маринка промрзлог у хладном паклу Албаније. Када му је уручио чарапе, он се није од њих одвајао све до смрти, а на самрти је тражио да му их обују како би у њима умро.

 

 

Краљ Петар је одлучио да по ослобођењу Србије на крају рата подигне споменик Макрени и Маринку на сеоском гробљу, међутим, тај споменик је срушен. Обновило га је Друштво српских домаћина.

Данас овај обновљени споменик стоји у Словцу код Лајковца.

- Овај споменик подиже Петар Карађорђевић Макрени Спасојевић, која лежи овде и њеном сину Маринку, који се вечним сном смири у гудурама Арбаније - записано је на споменику.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".