Краљ Стефан Урош Четврти Душан је отпочео своју владавину 1331. године. Затекао је први византијски грађански рат и одлучио је да се придружи једној страни, па је на уштрб друге почео јужна освајања.

Године 1334. улази свечано у Охрид и поставља за господара града Бранка Младеновића. Пореклом из Захумља, сматра се да је био управник Драчевице и Требиња. Добио је титулу севастократора, што се најчешће додељује онима који су родбински повезани са царском породицом. У прилог овоме иде и да је севастократор Дејан добио ту титулу, а био је ожењен Теодором, сестром цара Срба и Ромеја.

Прво краљ, касније крунисани први цар Срба и Ромеја Душан Силни умире, а севастократор Бранко Младеновић подржава сина и наследника Уроша. Он умире, а његови синови Гргур и Вук се из Охрида повлаче на породични посед на Косову.

Фото: Википедија

 

Његов свилени појас који се налази у Британском музеју данас у Лондону. На самом појасу поред имена Бранко јесте извезена и кацига са лавом, што је симбол Бранковића.

Његов син Вук је владао "зељмом Бранковића" која је обухватала простор између Копаоника, Скопља, Копаоника, Сјенице, Таре и Мораче. Његова тужна судбина почиње 1389. године на Видовдан када је командовао десним крилом српске војске. У тој бици страда кнез Лазар и многи српски војници, а Бранковић се повлачи.

Дуго су га сматрали издајником, упркос чињеници да је до смрти био један од ретких који је пружао отпор Турцима. Имао је три сина - Гргура, Ђурђа и Лазара. Први се замонашио у Хиландару као монах Герасим. Лазар је страдао у бици 1410. године и остао је Ђурађ Бранковић - старешина домаћинства.

Фото: Википедија

 

Његов ујак - деспот Стефан Лазаревић, син кнеза Лазара је остао без наследника, те је Ђурађ проглашен за наследника и у периоду од 1427. до 1456. године је владао Србијом.

Ћерка Ђурђа Бранковића Мара је завршила у харему турског султана Мурата Другог. Синови Гргур и Стефан су ослепљени наредбом управо Мурата Другог, док је Лазар, најмлађи, био владајући деспот Србије од 1456. до 1458. године. Слепи Стефан је био деспот од смрти брата до наредне године, а убрзо је и пало Смедерево, али и Србија, под турску власт.

Фото: Википедија

 

Слепи Гргур Бранковић је имао и ванбрачног сина Вука. Он је у почетку помагао Турцима који његовом оцу асистирали у превласти над деспотовином. Међутим, он прелази у службу краља Мађарске Матије и постаје заповедник Срба у Срему. Стекао је велики углед и упечатљив надимак - Змај Огњени Вук. По легенди, основао је манастир Гргетег на Фрушкој Гори и цркву Светог Николе у Сланкамену. У тој црквици је био високо укуцан клин где је он "свој клобук вешао" долазећи на службу. Командовао је српском коњицом која је разбила турке код Кењермеза, што је сузбилу турске нападе наредних година.

Фото: Википедија

 

Ђорђе Бранковић је син Стефанов који је постао архиепископ Максим и проглашен је за светитеља. Такође, за свеца је проглашен и његов брат Свети Јован Нови, као и њхиови родитељи Свети Стефан Слепи и његова супруга Преподобна Ангелина.

Фото: Архива Новости

 

Рођаци нису имали синове, као ни ванбрачни син Гргуров, познатији као Змај Огњени Вук. Међутим, гроф Ђорђе Бранковић из Ердеља је тврдио да води порекло од ових Бранковића. Његов брад је био ердељски митрополит Сава Други Бранковић.

Фото: Википедија

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".