- Због климатских промена, сада видимо ранију и дужу сезону раста биљака, које, наравно, стварају полен, која је непријатељ многих који пате од алергија на полен - као и алергија на буђ - каже Лаурен Кејси, метеоролог, преноси Индекс.

Када се биљке размножавају, обично током пролећа, многе испуштају сићушна зрнца полена које носи ветар. Зрнца полена довољно су мала да се могу удахнути, а имуни систем неких људи није отпоран на ове честице.

Према подацима Америчких центара за контролу и превенцију болести, више од 24 милиона људи у САД-у има респираторне алергије узроковане поленовим прахом.

Дужи и ранији почетак сезоне полена могао би изазвати опште здравствени проблем, упозоравају научници. Са све вишим температурама и сушом биљака попут амброзије биће све више. Полен коју носи ветар, има важну улогу у опрашивању биљака и уско је повезана с променама температуре и падавина.

Фото: Профимедиа

 

Како пролећне сезоне постају све топлије због климатских промена, биљке би могле да стварају полен много раније и дуже него што то чине сада.

Окидач сезонских алергија није само полен

Полен биљака није једини окидач сезонских алергија. Буђ такође може бити алергена за неке људе и може погоршати сезонске алергије, наводи се у извештају, а топлије и влажније време, услови који се на многим локацијама све чешће појављују услед климатске кризе, повољни су за развој буђи.

Кејси истиче да климатска криза повећава вероватноћу екстремних падавина, што осигурава кључну влажност за раст буђи. Извештај наглашава везу између алергена и грмљавинских олуја, за које научници кажу да учинковитије шире полен и споре буђи ваздухом.

Фото: Профимедиа

 

- Проблем са поленовим зрнцима је тај што кад се навлаже, пукну и распадну се на ситније честице које се називају субполенове честице - каже Кејси.

Симптоми алергија већ у фебруару

Др Мишел Грејсон из завода за астму и алергије Америчког медицинског научног већа рекао је да је видео да се алергије на полен јављају раније.

- Већ средином фебруара могућа је појава алергија. Нисам видео горе симптоме, али налазим се у болници која пружа специјалистичку негу и видимо људе са свим распонима тежине симптома - навео је Грејсон који је истакао да се лечење алергија неће променити, чак и ако сезона буде дужа.

БОНУС ВИДЕО: "ГРАД СВЕТЛОСТИ" ПРЕКРИВЕН СМЕЋЕМ: Наставља се штрајк комуналних радника у Паризу

(Политика)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".