Данас ће се преко региона премештати хладан фронт који ће доносити пролазно јак северозападни ветар, падавине и захлађење, а у пределима преко 800мнв биће пролазног снега. Дневни максимум између +4 и +13 степени Целзијуса.

После подне у северним, а увече и над осталим делом региона постепено разведравање те ће ноћ ка недељи бити доста хладна и над већим делом региона који је преко 500мнв треба очекивати појаву слабог, ређе и умереног мраза, углавном од -4 до -1 степен Целзијуса. У нижим пределима углавном слаб, најчешће приземан мраз.

Овако ниске температуре могу условити одређену штету на процветалим воћним културама. У недељу претежно сунчано али прохладно уз дневни максимум до +7 до +14 степени Целзијуса, док ће ноћ ка понедељку поново бити доста хладна уз појаву слабог мраза понегде.

Почетком следеће недеље ка нама ће у склопу јаког циклона са центром над северозападом Европе притицати осетно топлији ваздух те ће уследити јачање ветра јужног квадранта. Дуж Јадрана ће бити југа, а на копну јужног ветра и топле кошаве. У уторак максимум локално и око +21 степен Целзијса, али тог дана на југу, југозападу и западу региона наоблачење које ће условити појаву кише и грмљавинских пљускова понегде.

Ово погоршање ће бити последица приближавања јаког, хладног, фронта који би у ноћи ка среди требао условити секундарну циклогенезу над Јадраном. Од снаге те циклогенезе ће зависити и јачина погоршања и снага захлађење које се очекује у среду.

За сада је извесно да ће предели региона преко 800мнв имати снежне падавине, интензивније и дуготрајније него данашње, а у колико је симулација ГФС-с прецизнија уз јачи секундаран циклона у ноћи ка четвтку и у четвртак пре подне снега би могло на кратко бити и у низијама, док би планине, посебно више могле акумулирати и око 20цм снега. У среду ветар јак, северозападни, а дуж Јадана бура. Дневни максимум од само +2 понегде на северозападу до око +12 на југу и југоистоку ригиона али ће и тамо после подне захладити.

Ово погоршање је проалзно и после хладног јутра и прохладног дана у четвртак крајем следеће недеље следи ново, јаче отопљење и за викенд би максимуми могли бити и око +18 степени Целзујуса.

Ново захлађење је могуће после 20.03. али о томе ће се више знати тек после 15.03.

Сумирано пред нама је типично рано-пролећно време уз честе промене, захлађења и отопљења. Планине ће повремено имати снежне падавине, а око 15.03. оне за сада нису немогуће ни у низијама.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: