Злочин се, подсетимо, догодио јуче ујутру насред улице када је оштећена, иначе, власница продавнице обуће, телефонирала и куповала воће. Осумњичени власник мењачнице пришао је несрећној жени и убио је из пиштоља.

- Дана 23.02.2022. године Основном суду у Пироту, од стране Основног јавног тужилаштва у Пироту, поднет је предлог за доношење решења о забрани прилажења, састајања и комуницирања према осумњиченом М.М. у односу на оштећену С.М. и сведока, због основане сумње да је извршио кривично дело прогањање, а ради обезбеђења несметаног вођења кривичног поступка. Истог дана Основни суд у Пироту је донео решење којим је одредио меру забране прилажења,састајања или комуницирања осумњиченом М.М. са ошт. С.М. и сведоком, која мера ће трајати док за то постоји потреба, а најдуже до правноснажности пресуде - стоји у саопштењу ОЈТ у Пироту.

Након овог Основни суд у Пироту, како се може закључити из саопштења, осумњичени Мирослав М. је прихватио споразум о признавању кривице, тачније, изјаснио се да је крив и да је прогањао бившу партнерку. Суд га је потом осудио на новчану казну.

Фото: Друштвене мреже

 

- Истог дана ОЈТ у Пироту доставило је суду предлог да се изречене хитне мере привремене забране учиниоцу да контактира жртву насиља и прилази јој, продужи према М.М. из Пирота према жртви насиља - ошт. С.М., из Пирота, који предлог је усвојен решењем Основног суда у Пироту Нп.бр. 34/22 од 24.02.2022. године, а изречене хитне мере од стране ПУ Пирот су продужене за још 30 дана. Изречена мера забране прилажења, састајања и комуницирања према осумњиченом М.М. у кривичном поступку је продужавана на свака три месеца, све до доношења пресуде дана 20.07.2022. године, којом је Основни суд у Пироту прихватио Споразум о признању кривичног дела Ск.бр. 22/22 од 09.05.2022. године, закључен између окривљеног М.М. и ОЈТ Пирот, и окривљеног огласио кривим за кривично дело прогањање из чл. 138а.ст. 1. тач. 1. и 5. КЗ према оштећеној С.М. и осудио га на новчану казну у износу од 100.000,00 динара, коју је окр. М.М. дужан да плати у року од 6 месеци, почев од дана правноснажности пресуде - пише у саопштењу ОЈТ у Пироту, где додају:

- У међувремену, док је трајао кривични поступак у предмету Спк.бр. 21/22, дана 14.06.2022. године, овом суду је достављен нов предлог ОЈТ Пирот за одређивање притвора према осумњиченом М.М. због кривичног дела прогањање из чл. 138а. ст. 1. тач. 1. и 5. КЗ према истој оштећеној, С.М. Поступајући по предлогу ОЈТ Пирот, судија за предходни поступак је донео решење од 14.06.2022. године, којим је одбијен предлог за одређивање притвора према осумњиченом М.М. Истим решењем осумњиченом је одређена мера забрана прилажења, састајања и комуницирања са сведоцима и оштећеном, која ће трајати док за то постоји потреба, а најдуже до правноснажности пресуде, при чему је осумњиченом забрањено прилажење сведоку и оштећеној на 100 метара од њих.

У даљем образложењу суда наводи се:

Фото: Друштвене мреже

 

- Уз одређену меру осумњиченом је наложено да се повремено јавља Полицијској управи у Пироту и то једном у седмици почев од 15.06.2022. године од 08,00 до 12,00 часова. Осумњичени је упозорен да се према њему може одредити тежа мера ако прекрши изречену забрану прилажења, састајања и комуницирања. Контролу примене мере забране прилажења, састајања и комуницирања, врши ПУ Пирот - стоји у саопштењу, где додају:

- По оцени судије за предходни поступак, изреченом мером забране прилажења, састајања и комуницирања са сведоцима и оштећеном, може се остварити сврха прописивања мере којом се обезбеђује несметано вођење кривичног поступка, а имајући у виду одредбе Законика о кривичном поступку, којим је прописано да се притвор може одредити само под условима предвиђеним у овом законику и само ако се иста сврха не може остварити другом мером. Напред наведене мере су редовно продужаване и још увек су на снази.

Фото: Друштвене мреже

 

Основни суд у Пироту нема информације да ли је осумњичени прекршио наведене мере, обзиром да од стране ПУ Пирот није било обавештења о евентуалном кршењу мера, како би овај суд предузео радње из своје надлежности, односно како би изречене мере биле замењене притвором.

Према наводима из саопштења пиротског суда убијена жртва није дочекала да види да њен насилник буде осуђен, јер је главни претрес заказан тек за десет дана, тачније 17. марта.

- Дана 24.02.2023. године, Основни суд у Пироту је примио оптужни предлог ОЈТ Пирот против М.М. из Пирота, због постојања оправдане сумње да је извршио крив. дело прогањање из чл. 138а. ст. 1. тач. 5. КЗ према оштећеној С.М. из Пирота. Предмет је додељен у рад судији, која је главни претрес заказала за дан 17.03.2023. године. Основни суд у Пироту је предузимао све мере и радње из своје надлежности, али и поред свих предузетих мера јучерашњи трагични догађај у центру Пирота није могао да се спречи - наводи се на у саопштењу:

Фото: Друштвене мреже

 

- Овим путем Основни суд у Пироту изражава најдубље саучешће породици настрадале С.М. из Пирота. Овом приликом поручујемо грађанима Пирота да треба да имају поверење у државне органе, а пре свега у институције правосуђа и да треба да пријаве сваки вид насиља надлежном тужилаштву или Полицијској управи Пирот, а Основни суд у Пироту је до сада увек благовремено, приоритетно и хитно поступао по пријавама надлежних институција у предметима са елементима насиља и пружао адекватну заштиту жртвама насиља.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".