"Ми врло пажљиво и са забринутошћу пратимо повећање тензија и активности које су довеле до повећања тензија. Ми смо посвећени да урадимо све што можемо да помогнемо да ситуација деескалира, да вратимо осећај мира и осећај да постоји пут ка стабилнијој и мирнијој будућности БиХ", рекао је Палмер у Сарајеву после низа састанака са политичким представницима БиХ.

САД су, навео је, и даље смо посвећени пружању подршке БиХ на путу ка ЕУ, то стоји већ деценијама, и даље је то истина.

Фото: Танјуг/АП

 

Додик: Српска поштује територијални интегритет БиХ

Република Српска поштује територијални интегритет БиХ и то није упитно, изјавио је данас председник СНСД-а Милорад Додик у Сарајеву и додао да су о томе информисали представника Министарства спољних послова САД задуженог за изборну реформу у БиХ Метју Палмера и директора при Европској служби за спољне послове Ангелину Ајхорст..

Додик је новинарима након састанка са Палмером и Ајхорст рекао да ниједан план не садржи нешто слижно томе што би могло да угрози територијални интегритет БиХ.

"Поштујемо и међународни суверенитет, али једнако тражимо да се поштује суверенитет Републике Српске", навео је Додик, који је и српски члан Председништва БиХ, пренела је РТРС.

Додик је такође поновио да Српска не узима ништа од надлежности које БиХ припадају по Уставу, али да има право и да ће вратити надлежности које су јој узете и пренесене на БиХ.

Фото: Архив Новости

 

Република Српска посвећена Дејтону

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић упутио је генералном секретару УН и земљама чланицама Савета безбедости редовни годишњи извештај, 26. по реду, о стању у БиХ за период од маја до ове године.

Како је саопштено из Бироа владе за односе с јавношћу, у Извештају се наводи да Република Српска поново потврђује своју пуну посвећеност Дејтонском мировном споразуму, укључујући Устав БиХ, као и наставку напретка БиХ на путу регионалних и европских интеграција.

"Република Српска у потпуности поштује суверенитет, територијални интегритет и уставни поредак БиХ. Република Српска такође инсистира да други у БиХ и у иностранству поштују и спроводе слово Дејтонског споразума", наводи се у саопштењу.