Хиљаде његових слика и дигиталних уметничких дела биће у продаји у Лондону следеће недеље и могли би да донесу невероватних 1,5 милиона фунти.

Хиљаде уметничких дела Чарлса Бронсона биће на продају у Лондону следеће недеље.

Чарлс је постао један од најнасилнијих затвореника у британским затворима, често узимајући таоце током сукоба са чуварима.

Бронсонова уметност могла би да игра главну улогу у његовим последњим корацима ка слободи.

Ако је тако, очекује се да ће 500.000 фунти отићи 70-годишњем Бронсону, који је предмет два саслушања за условну слободу следећег месеца како би се одлучило да ли може да изађе на слободу после 47 година у неким од најтежих британских затвора и сигурних болница.

Рођен као Мајкл Петерсон, први пут је отишао у затвор 1974. због оружане пљачке.

Осим две кратке чаролије слободе, од тада је био затворен, а услови су му повећани због поновљеног насиља унутра.

На изложби ће од четвртка бити на продају око 8.500 његових скица, слика, песама и личних писања у галеријама Хенарцх у источном Лондону.

Данас је на мрежи у продаји и 1.500 дигиталних НФТ уметничких дела.

Цене почињу од 450 фунти и иду до 30.000 фунти. Ако продаја достигне 1,5 милиона фунти, милион фунти ће ићи у добротворне сврхе, док ће 500.000 фунти остати у поверењу за Бронсона док не буде пуштен.

Одбор за условни отпуст недавно је потврдио да ће саслушања бити одржана 6. и 8. марта како би се одлучило да ли Бронсон, кога је Том Харди играо у биографском филму из 2008. године, може да изађе на слободу.

Тренутно затвореник категорије А у ХМП Воодхилл, Буцкс, Бронсон, повремено је држан у све три безбедне енглеске психијатријске болнице.

Када је пуштен из свог првог боравка унутра 1987. зарађивао је за живот као нелиценцирани боксер у лондонском Еаст Енду.

- Уметност ми је спасила душу - каже Бронсон.

Његов промотер је предложио да промени име у Чарлс Бронсон, у знак почасти тврдоглавом холивудском глумцу чији су филмови укључивали Деатх Висх и Тхе Греат Есцапе.

Фото: Јутјуб принтскрин/Behind the Bars TV - Ricky Killeen

 

 

Следеће године Бронсон се вратио иза решетака због пљачке златаре.

Чарлс је направио 12 уметничких дела под називом „Тхе Дирти Дозен“ док је био иза решетака

Чарлс Бронсон је почео да слика 1994. године.

Постао је најнасилнији затвореник у британским затворима, често узимајући таоце током многих сукоба са чуварима.

Једном приликом се намазао путером током тутњаве са полицајцима у опреми за побуну, надајући се да ће му маст отежати обуздавање.

Био је узнемирен што је Арсенал освојио ФА куп.

Казна му је на крају повећана на доживотни затвор.

Али последњих година тврди да је окренуо нови лист, каналишући своју енергију у уметност.

Променио је име у Чарлс Салвадор у знак почасти шпанском надреалисти Салвадору Далију.

Извор је рекао: - Иако се одржавао у форми, нема шансе да се Чарли врати да зарађује за живот као нелиценцирани борац када буде пуштен из затвора - .

Фото: Јутјуб принтскрин/Behind the Bars TV - Ricky Killeen

 

 

- А нити жели, јер је окренуо леђа злочину - .

Уместо тога, Бронсон планира да постане уметник са пуним радним временом и да се пресели у караван поред мора у Девону.

Сликарством је почео да се бави 1994. године.

На једној илустрацији која приказује Бронсона у кавезу у „ХМП Маднессу“, написао је: „Унутар кавеза сам се нашао.

- Постао сам уметник . . . човек на мисији. Променио сам се од лудог човека у генија. Моја уметност ми је спасила душу - .

Бронсон је рекао: - Мој свет су решетке. Решетке, и камере, закључана врата, високи зидови и бодљикава жица - .

- Шта људи очекују да сликам? Цвеће, пејзажи, чиније са воћем? Ово је мој живот - .

Његова огромна колекција која ће бити приказана на изложби Стаи Сане следеће недеље укључује невиђене делове, 3Д уметност, песме и личне списе.

Пријатељ Ричард Бут, који је помогао у изложби, рекао је: „Нико не одобрава криминал, али верујем да се преступницима може помоћи да прекину круг понављања кривичних дела.

- Чарли је користио своју уметност да би помогао да се рехабилитује. Помоћ младим преступницима постаје све важнија за њега - .

- Он жели да искористи своје искуство да спречи друге да иду истим путем - .

Међутим, бивши детектив летећег одреда Мет полиције Питер Киркам верује да није у реду да затвореницима буде дозвољено да уновче своју славу.

Рекао је: - Његов живот је његов живот и ако неко жели да плати новац за неку верзију тога, онда је на њему. Плаши ме да то кажем, али колико дуго пре него што видимо неког оваквог као новог госта у Великом брату? - 

- То је погрешно, јер људи једноставно не би требало да имају користи од својих злочина, директно или индиректно - . Године 2010. једна од Бронсонових слика је скинута из изложбе на станици Ангел у лондонском метроу након што се Национално удружење жртава успротивило.

Бронсонова изложба у Лондону је сарадња између затвореника, Црипто Цоррецт-а и Фондације Борн Фор Арт, која ће добити трећину свих средстава прикупљених продајом НФТ-а.

Портпарол изложбе је рекао:  - Неки људи кажу да уметничко дело приказује мрачне углове поремећеног ума. Али присталице кажу да се сцене одражавају - .

- Желим да будем један од највећих уметника. Ја сам уметник - човек мира - .

(Sun.uk)