У Француској је индекс потрошачких цена порастао за 6,2 одсто, у односу на 6,0 у јануару, наводи се у извештају француског Националног института за статистику и економска истраживања /Инсее/.

У извештају се наводи да је инфлација хране порасла са 13,3 одсто на 14,5 одсто, цене услуга са 2,6 на 2,9 одсто, док су цене индустријских производа имале благи раст са 4,5 на 4,6 одсто са завршетком зимске распродаје.

Цене енергената у фебруару су скочиле за 14 одсто на годишњем нивоу, наводи се у изештају

Индекс усклађен са ЕУ износио је 7,2 у поређењу са седам одсто у јануару.

У Шпанији, која је успела да обузда раст цена у другој половини 2022, инфлација сада бележи раст већ два месеца узастопно.

Потрошачке цене су у фебруару порасле 6,1 одсто, саопшто је шпански Национални институт за статистику /ИНЕ/, а прелиминарни подаци показују да су више цене струје и хране кључни покретачи раста

Базна инфлација, која искључује променљиве цене свеже хране и енергената, износила је 7,7 одсто на годишњем нивоу, у односу на 7,5 одсто колико је забележено у јануару.

Потрошачке цене, усаглашене за поређење са осталим земљама ЕУ, порасле су на 6,1 одсто у фебруару на годишњем нивоу са 5,9 одсто у претходном месецу.

- Пораст шпанске инфлације још је један подсетник да ће пут раста цена бити неуједначен на свом путу према доле, пошто основни притисци на цене остају и даље јаки - рекла је економиста "Блумберга" Ана Андраде.

Економисти предвиђају да ће инфлација у Шпанији и Француској наставити да расте у наредним месецима, што ће подстаћи још повећања каматних стопа Европске централне банке, наводи "Раша тудеј".

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".