Изненадићете се кад чујете које све школе је завршила унука Велимира Живојиновића - Дина. Њено образовање је на неки начин уско повезано са Батином највећом улогом у животу. 

Легенда нашег филма Бата Живојиновић (1933–2016) имао је веома завидну каријеру која је трајала више деценија, али још дуже од тога трајао је његов брак са супругом Лулом Живојиновић. Из њихове љубави родило се двоје деце, син Миљко и ћерка Јелену, који су им подарили чак шесторо унука.

Фото: В. Данилов

 

 

Југословенска кинотека обележава 90 година од рођења једног наших најславнијих глумацам. То ће се, између осталог, обелижити са једном изложбом у Батину част.

Припреми овог догађаја битно је учествовала и његова унука - Дина Живојиновић, која је уложила месеца рада како би све изгледало репрезентативно.

 

 

Дина Живојиновић је тим поводом гостовала на К1 телевизији, где се подсетила успомена на свог деку и мало боље представила догађај у Кинотеци. Како је рекла, њима је од малих ногу Батин посао представљен баш тако - само као посао.

- Батина глума нам је представљена као посао. Рекли су ми да је деда глумац и да се појављује на екрану, иде на снимања, у позориште... Исто као што и моја мама која је стоматолог иде у ординацију. Није нам то било представљено на неки грандиозан начин - рекла је Дина на К1.

Од шесторо унучади, колико су их Лула и Бата имали, само она се вратила у Београд да проведе последње тренутке са својим дедом.

 

 

- Од нас шесторо унучади, а сви смо студирали у иностранству, ја сам се једина вратила да будем са дедом у последњим месецима његовог живота, и уз бабу Лулу и медицинску сестру Лепу, која нам је постала члан породице. Тада сам почела да га доживљавам другачије. Имали смо озбиљније разговоре о послу и животу. До тада је све било дечја игра - каже Дина.

Дина је завршила студије на Сорбони у Паризу, Калифорнији и Лондону, а чини се да је на неки начин тема њеног мастер рада уско повезана са најбитнијом улогом у животу Бате Живојиновића - Валтером. Валтер се борио против окупатора и рата, а Дина је мастерирала на једној блиској, али веома нечикавној теми са даме.

 

 

− Студирала сам књижевност на Сорбони, комуникације у Калифорнији, мастер из антитероризма завршила сам у Енглеској... У Лондону сам радила годину, две. Ухватила ме је носталгија за Србијом, имала сам „бурноут“, јавила се и депресија и схватила сам да је оно што ми највише недостаје породица. Када сам дошла код бабе и деде, схватила сам да је и њима породица највише недостајала. Све се лепо поклопило и остала сам овде - прича Дина,

Како каже, увек је питају која је она од Батиних унука, пошто их много, али да су сада већ сви навикли на њу.

- Када чују да сам његова унука, прво ме питају која сам, пошто нас је више, али како сам овде већ шест година, навикли су се са да сам то ја. Онда у шали говорим старијој сестри да пази шта ради да не испадне да сам ја направила неку грешку – рекла је Дина.

 

 

Неке ствари је наследила и од свог деке, а како каже, лепше јој је овде него у иностранству.

− Људи су ми често говорили да се чуде што сам тако нормална, комуникативна, што причам са свима... Шта значи нормална? Такав је био и Бата, и те вредности су пренете на нас. Деда је био народни човек. Најлепше ми је када сам на Космају. Могу да одем у Париз кад год хоћу, али није то то – испричала је Дина у „Уранку“.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".