27. фебруара је почео Велики или Часни пост који траје седам недеља и најављује највећи хришћански празник - Ускрс који ове године пада 16. априла.

Овај ускршњи пост се, према православним канонима, састоји из два дела - Великог поста (првих 6 недеља) и Страсне недеље (последње недеље - 6 дана). Обично стручњаци препоручују да се за пост припремите унапред, идеално три недеље раније. Током овог периода, пожељно је да се постепено смањује количина месних намирница, како касније телу не би било тако тешко да се пребаци на исхрану која је "лакша". Такође, пожељно је и да се постепено узбацују млечни производи. Труднице и дојиље, деца, старије особе и они који имају проблема са гастроинтестиналним трактом треба да буду посебно пажљиви ако одлуче да посте, а бројни стручњаци саветују да не мењају уобичајен режим исхране без консултација са лекаром.

Шта треба да знате о овој исхрани и како би требало да се пости по недељама?

Фото: Профимедиа

 

 

1. недеља

Овај период се сматра најстрожим. Првог дана, 27. фебруара, по најригоризнијим верским правилима би требало да се потпуно избаци храна, што ипак није нужно (нити се препоручује са становишта здравља). А од 28. фебруара до 3. марта би требало пост буде на води. Шта ово значи? Можете да једете хлеб, со, сушено воће, орахе, мед, сирово поврће и воће. Већ 4. и 5. марта у исхрану можете да додате топлу храну, која је дозвољена да се "зачини" уљем.

Од 2. до 6. недеље

Пост на води се препоручује понедељком, средом и петком. Уторком и четвртком можете себи приуштити топлу храну без уља, а викендом - са уљем.

Фото: Т. Валић

 

 

Последња недеља

Последња недеља поста, која ће 2023. пасти између 10. и 15. априла, назива се Страсна недеља. Током овог периода пости се на води. Али постоје изузеци. На празник Благовести Пресвете Богородице (7. априла) и Цветну недељу (9. априла) можете да једете рибу.

Која храна је строго забрањена током Великог поста?

Месни и полумесни производи
Млечни производи - путер и сир су такође на листи
Јаја и производи који садрже јаја
Риба и морски плодови (осим у неведеним данима)
Биљно уље
Алкохол (осим вина у нестроге дане);
Храна са интензивним укусом (превише слана или слатка храна, као и зачини)
Кремови, дресинзи, сосеви
Такође се не препоручује преједање.

(Мондо)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".