На основу резултата многих анкета, али и по признању многих учесника у саобраћју, најгори возачи у Србији су у Београду. У том смислу посебно се издаваја једна саобраћајна локација која је дефинитивно најтежа за навигацију, а то је кружни ток на Славији.

Десетине хиљада људи који нису из Београда сусрећу се са овим - мало је рећи - феноменом од кружног тока, па се често каже да се на кружном току на Тргу Славија вози "само што безобразније".

Стручне службе и медији увек апелују на возаче да не угрожавају своју а ни туђу безбедност у саобраћају, а ово су правилне и сигурне смернице како да "преживите" Славију и муке које она доноси.

1. Немојте заустављати возило

Уколико се возило не поквари баш овде, или уколико нисте принуђени да станете да не бисте ударили некога ко је "излетео" испред вас, требало би да знате да се у кружном току никада не зауставља возило.

2. Гледајте саобраћајне знаке

На улазу у кружни ток постоји обрнути троугао који јасно прописује да се наилази на улицу са првенством пролаза. Свакако, ако на улазу у кружни ток нема обрнутог троугла, онда предност има возило које улази у кружни ток.

3. Ко је у кружном току има предност

Возило које је већ у кружном току има предност у односу на аутомобиле који наилазе. Немојте улетати, "сећи" или на други начин покушавати да што пре прођете ову стресну ситуацију. Стрпљење је кључ.

Фото: Петар Милошевић

 

4. Пратите своју траку

Славија има три траке. При искључивању из кружног тока, предност има возило које се налази са "спољне" стране. Мењајте траку само уколико је то у потпуности безбедно за вас и за друге. Ако није, боље је направити још један круг него изазвати потенцијалну незгоду.

5. Увек пропустите ова возила

Спољна страна кружног тока резервисана је за аутобусе, трамваје, али и таксисте који су део јавног градског превоза. Дакле ако су они у кружном току, они имају предност на сва возила, без обзира да ли улазе или излазе из кружног тока. Предност за полицијска, возила хитне помоћи и ватрогасце се подразумева.

(Ало)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".