Na osnovu rezultata mnogih anketa, ali i po priznanju mnogih učesnika u saobraćju, najgori vozači u Srbiji su u Beogradu. U tom smislu posebno se izdavaja jedna saobraćajna lokacija koja je definitivno najteža za navigaciju, a to je kružni tok na Slaviji.

Desetine hiljada ljudi koji nisu iz Beograda susreću se sa ovim - malo je reći - fenomenom od kružnog toka, pa se često kaže da se na kružnom toku na Trgu Slavija vozi "samo što bezobraznije".

Stručne službe i mediji uvek apeluju na vozače da ne ugrožavaju svoju a ni tuđu bezbednost u saobraćaju, a ovo su pravilne i sigurne smernice kako da "preživite" Slaviju i muke koje ona donosi.

1. Nemojte zaustavljati vozilo

Ukoliko se vozilo ne pokvari baš ovde, ili ukoliko niste prinuđeni da stanete da ne biste udarili nekoga ko je "izleteo" ispred vas, trebalo bi da znate da se u kružnom toku nikada ne zaustavlja vozilo.

2. Gledajte saobraćajne znake

Na ulazu u kružni tok postoji obrnuti trougao koji jasno propisuje da se nailazi na ulicu sa prvenstvom prolaza. Svakako, ako na ulazu u kružni tok nema obrnutog trougla, onda prednost ima vozilo koje ulazi u kružni tok.

3. Ko je u kružnom toku ima prednost

Vozilo koje je već u kružnom toku ima prednost u odnosu na automobile koji nailaze. Nemojte uletati, "seći" ili na drugi način pokušavati da što pre prođete ovu stresnu situaciju. Strpljenje je ključ.

Foto: Petar Milošević

 

4. Pratite svoju traku

Slavija ima tri trake. Pri isključivanju iz kružnog toka, prednost ima vozilo koje se nalazi sa "spoljne" strane. Menjajte traku samo ukoliko je to u potpunosti bezbedno za vas i za druge. Ako nije, bolje je napraviti još jedan krug nego izazvati potencijalnu nezgodu.

5. Uvek propustite ova vozila

Spoljna strana kružnog toka rezervisana je za autobuse, tramvaje, ali i taksiste koji su deo javnog gradskog prevoza. Dakle ako su oni u kružnom toku, oni imaju prednost na sva vozila, bez obzira da li ulaze ili izlaze iz kružnog toka. Prednost za policijska, vozila hitne pomoći i vatrogasce se podrazumeva.

(Alo)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".