- Северна Америка се суочава са новом претњом зато што је канадска "супер свиња" – гигантска, невероватно интелигентна, веома неухватљива животиња која може да преживи у хладној клими и снегу – спремна да се инфилтрира на север земље - пише Габат.

У чланку се истиче да су "супер свињу" створили канадски фармери који су укрштали дивље свиње и обичне свиње 1980-их. Резултат је била велика животиња која је производила више меса. Неке јединке су успели да "побегну", а потом се брзо прошириле по Канади.

У почетку су стручњаци веровали да то није разлог за бригу и да таква врста једноставно не може да преживи оштре канадске зиме, али се испоставило да је "њихова величина огромна предност за преживљавање на хладноћи".

Према речима стручњака Рајана Брука, животиња од 300 килограма ствара "пећину" и до два метра испод снега како би преживела у екстремним условима, а "оштри очњаци" им омогућују да дођу до хране.

Фото: Профимедиа

 

- Можда је од 2010. до 2012. постојала шанса да се ситуација реши. Али сада су толико распрострањене и толико бројне да сам, наравно, још 2018. или 2019. године престао да говорим да је искорењивање могуће - додао је Брук.

Према речима америчког специјалисте Мајкла Марлоуа, дивље свиње наносе огромну штету животној средини, од једења усева до уништавања дрвећа и загађивања воде. Оне такође представљају "ризик по здравље и безбедност људи".

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".