- Severna Amerika se suočava sa novom pretnjom zato što je kanadska "super svinja" – gigantska, neverovatno inteligentna, veoma neuhvatljiva životinja koja može da preživi u hladnoj klimi i snegu – spremna da se infiltrira na sever zemlje - piše Gabat.

U članku se ističe da su "super svinju" stvorili kanadski farmeri koji su ukrštali divlje svinje i obične svinje 1980-ih. Rezultat je bila velika životinja koja je proizvodila više mesa. Neke jedinke su uspeli da "pobegnu", a potom se brzo proširile po Kanadi.

U početku su stručnjaci verovali da to nije razlog za brigu i da takva vrsta jednostavno ne može da preživi oštre kanadske zime, ali se ispostavilo da je "njihova veličina ogromna prednost za preživljavanje na hladnoći".

Prema rečima stručnjaka Rajana Bruka, životinja od 300 kilograma stvara "pećinu" i do dva metra ispod snega kako bi preživela u ekstremnim uslovima, a "oštri očnjaci" im omogućuju da dođu do hrane.

Foto: Profimedia

 

- Možda je od 2010. do 2012. postojala šansa da se situacija reši. Ali sada su toliko rasprostranjene i toliko brojne da sam, naravno, još 2018. ili 2019. godine prestao da govorim da je iskorenjivanje moguće - dodao je Bruk.

Prema rečima američkog specijaliste Majkla Marloua, divlje svinje nanose ogromnu štetu životnoj sredini, od jedenja useva do uništavanja drveća i zagađivanja vode. One takođe predstavljaju "rizik po zdravlje i bezbednost ljudi".

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".