Трендови венчања долазе и одлазе, али одређени делови традиције, попут беле хаљине, нешто ново, нештог старо и нешто плаво остају и не пролазе. Ту можемо да свратамо и чувени вео без кога је класична млада незамислива.

Историја вела

Сматра се да је вео један од најстаријих делова традиције која важи на тај велики дан. Вео подразумева комад тканине, обично од тила или чипке, који се носи на глави младе и покрива њено лице док хода до младожење. Када је пред олтаром, младожења скида тканину са њеног лица, откривајући младу. Данас многе невесте одустају од покривања лица, али и даље носе вео у коси као свадбени додатак.

Фото: Профимедиа

 

 

Историја каже да концепт брака постоји више од 4.000 година. Како су се венчања мењала током векова, успостављене су различите традиције, укључујући вео. Вео се може пратити до венчања у старој Грчкој. Невесте би покривале цело лице и у многим случајевима покривале цело тело док су ходале низ пролаз. Такође уговорени бракови су некада били део у већини култура, па је вео служио као вид заштите лица невесте од њеног будуц́ег мужа, у случају да се младожењи млада не свиди и обрнуто.

Парови и њихове породице били су изузетно сујеверни у погледу дана венчања, па је постојало и веровање да вео штити младу од "немилих сила", пише Тхе Лист.

Данас младе углавном не носе велове преко лица, та традиција је углавном промења, али се углавном налази закачен у коси.

(Магазин Новости)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".