Истраживање спроведено од 2013. до 2018. године, засновано на више од 170.000 људи, просечне старости од 50 година, који живе у САД, открило је да они који имају пет фактора здравог сна имају мање шансе да умру прерано.

Резултати студије су данас представљени на годишњој научној сесији Америчког колеџа кардиологије са Светским конгресом кардиологије, пренео је Тајмс.

Пет фактора здравог сна обухвата да су испитаници спавали између седам и осам сати ноц́у, имали потешкоц́а да заспу највише два пута недељно, имали проблема са спавањем највише два пута недељно, нису користили лекове за спавање и осец́али су се одморно након буђења најмање пет дана у седмици.

Међу мушкарцима и женама који су имали свих пет фактора за квалитетно спавање, очекивани животни век је био 4,7 година дужи за мушкарце и 2,4 године дужи за жене у поређењу са онима који нису имали ниједан или само један фактор.

„Ако људи имају сва ова идеална понашања у вези са спавањем, вец́а је вероватноц́а да ц́е живети дуже“, рекао је клинички сарадник на медицинској школи на Харварду и коаутор студије др Франк Киан. 

Киан је истакао да би побољшање сна у целини, за шта је  идентификовање поремец́аја спавања посебно важно, можда  могло да спречи део преране смртности.

Киан је напоменуо да је важно да млађи људи схвате да се многа негативна понашања кумулирају штетно по здравље током времена и да би због тога требало да се чешће разговара о спавању и процењује његов квалитет. Студија је такође показала да је квалитет сна важнији од дужине спавања.

Истраживачи су закључили да се осам одсто смрти може приписати лошим обрасцима спавања пошто су пратили нешто више од четири године, током којих је 8.681 особа умрла, укључујуц́и 2.610 смртних случајева од кардиоваскуларних болести и 2.052 од рака.

Након узимања у обзир других фактора за које се зна да повец́авају ризик од преране смрти, као што су претходно дијагностикована медицинска стања и конзумација алкохола, људи који су имали свих пет фактора здравог сна имали су 30 одсто мање шансе да умру од оних који нису имали ниједан или само један фактор.

Имали су 21 одсто мање шанси да умру посебно од кардиоваскуларних болести, а 19 одсто мање шанси да умру од рака.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".