Стефан Мандел, румунски економиста, током 60-их година прошлог века једва је састављао крај са крајем, све док није нашао необично решење за своје проблеме. 

У то време, Румунија је била под комунистичком влашћу и земља је била у дубоком сиромаштву. Менделова месечна плата од 360 леја (10 америчких долара) није била довољна за живот и било му је потребно да брзо заради велику количину новца. 

Иако би се многи у његовој ситуацији окренули неким криминалним активностима, Мендел се окренуо математици. 

Он је одлучио да ће освојити велики добитак на лутрији. Ипак, за оно што је за већину људи био сан који се базира на срећи, Мандел је имао друге планове, пише аустралијски Њуз.

Он је био добар математичар који је у слободно време проучавао Фибоначијеве теорије вероватноће, а после пар година мукотрпног изучавања осмислио је "алгоритам за бирање бројева", који је почивао на методи названој комбинаторна кондензација, преноси Тхе Хустле.

Он је тврдио да том методом може да предвиди чак пет од шест бројева који ће бити извучени. На тај начин, број потенцијалних комбинација драстично се смањио и у питању су биле хиљаде могућих комбинација уместо претходник милионских могућности.

Он је са групом пријатеља купио велики број листића, користећи све могуће комбинације. Освојио је највећу награду, вредну више од 16.000 евра.

Када је покрио трошкове, остало му је довољно да подмити кога је требало и побегне из румунског комунистичког система и пресели се у Аустралију, где је са супругом и двоје деце започео нови живот. Прави добици су тек следили - лутрију је освојио 14 пута, а да није прекршио ниједан закон.

Фото: Јутјуб принтскрин/paulwherbert

 

- Ја сам математичар за викенд, рачуновођа без превише образовања. Али, правилно примењена математика може да загарантује богатство - рекао је својевремено за један румунски часопис.

Након селидбе у Аустралију, Мандел је схватио да је у неким играма на срецу цена куповања листића свих могућих комбинација доста мања од џекпота. На пример, ако је извлачење бројева било од један до четрдесет, постојало би 3.838.380 могућих комбинација бројева. Ако је џекпот био десет милиона долара, а листићи сваки по један долар, Мандел би још увек добро зарадио.

Фото: Јутјуб принтскрин/7NEWS Australia

 

Наравно, увек је постојало неколико препрека - прикупити новац за листиће, а затим како их физички све испунити. Тада је радио као агент за продају осигурања, а слободно време користио је како би уверио инвеститоре да уложе заједно и изграде такозвани лото синдикат.

Поред тога, он је изумео и систем аутоматизације с рачунарима и штампачима, користећи алгоритам за испуњавање листића аутоматски, користећи све комбинације бројева.

Током 80-их, синдикат је чекао да џекпот нарасте, пре него што су купили хиљаде листића.

Фото: ЕПА

 

Његова група освојила је 12 лутрија и стотине хиљада мањих награда широм Аустралије и Уједињеног Краљевства. Међутим, није све било толико блиставо. Профити нису били довољно високи, а Аустралијанци су на крају и схватили њихов план, па су променили правила - забранили су штампане листиће и куповину великог броја.

Ипак, то није спречило Мандела који је у рукаву имао план Б. С профитима које је већ имао одлучио је да пронађе лутрије у Америци које су имале џекпот најмање три пута већи од броја свих могућих комбинација. Лутрија у Вирџинији била је идеална за њега - бројеви су ишли од 1 до 44, што је значило да је број могућих комбинација био милионима мањи него у другим играма.

Фото: Shutterstock

 

Мандел је тада отворио фирму, "Пацифиц Финанциал Ресоурцес", а под њом је развио и Лото фонд. Успео је да убеди на хиљаде инвеститора да уложе и прикупио милионе долара у процесу.

У фебруару 1992. године Вирџинија лутрија имала је џекпот од 27 милиона долара. Мандел је у то време већ имао 16 запослених у складишту у Мелбурну, који су током три месеца одштампали седам милиона листића и поштом их послали у САД.

Синдикат је освојио џекпот, уз још готово милион долара секундарних награда.

И док Манделова метода није била илегална, подигла је сумњу, па се нашао у четворогодишњој легалној бици. Током тог времена истраживале су га бројне међународне агенције, међу њима и ЦИА и ФБИ.

Фото: Танјуг/АП

 

На крају је ослобођен било каквих оптужби, међутим, док је он освојио милионе, његови инвеститори добили су тек 1400 долара од 4000 долара улога - далеко од богатства које им је обећано.

Мандел је 1995. године отишао у банкрот, а у једном трену провео је 20 месеци иза решетака у Израелу због варања инвеститора.

Он данас живи у Вануатуу, малој острвској држави у јужном Тихом океану која броји нешто више од 260.000 становника. У међувремену, све америчке државе су забраниле коришћење његове стратегије.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".