Глумци који су добили награде су Бранка Катић за улогу у представи "Трамвај звани жеља", и Марко Гверо, за улогу у комаду "Божанствена комедија". Признање за уметничко остварење освојила је редитељка Ана Томовић за комад "Заљубљени Шекспир". Најгласнији аплауз добио је шеф позоришног клуба Недељко Давидовић, коме је припала награда за сарадника године.

"Трамвај звани жеља" објављен је 1947. године, у поратним годинама пуним друштвених проблема на које треба дати одговор, сиромаштвом, али и покушајем  да се ослободи друштво и појединац. Епитет класика представа је стекла због друштва које живи у времену изобиља и просперитета, али у сталном страху, примећују критичари. "Трамвај" је доживео праизведбу на Бродвеју у режији Елије Казана, улога Стенлија Ковалског лансирала је у глумачку орбиту нову планетарну звезду, Марлона Бранда, а 1951. Казан је снимио и истоимени филм. Сценарио је написао сам Тенеси Вилијамс, али је био принуђен да буде сопствени цензор и да одбаци директне алузије на хомосексуалност које су постојале у његовој драми. Цитат да "Људи лакше преболе ако им одузмете новац, него илузије" био је окидач за домаћу адаптацију.

Фото: Профимедиа

 

Бранка је као истакнута глумица и добитница признања рекла неколико речи о свом искуству у позоришту. 

- Добила сам годишњу награду мог позоришта, Београдског драмског позоришта на Црвеном крсту. Не сећам се свог првог доласка, али се сећам када сам дошла на четврој години глуме, у класи професора Радета Шербеџије. Ми смо две дипломске представе радили у овом позоришту. Једну је режирао Раде а другу Ленка Удовички. Имала сам срећу у животу да ми је Раде био професор глуме. Био је ту цео мој живот! И када смо живели заједно у Лос Анђелесу, и сада у Београду, Загребу, на Бријунима... Ја од њих нисам добила ништа друго сем безрезервне подршке и љубави. Заиста се осећам благословено што их имам у животу, то су моји анђели. Тада смо то радили, а много година касније Ленка је дошла на идеју да радимо "Трамвај звани жеља". Направили смо копродукцију која функционише и тамо и овде. Публика и тамо и овде излази са представе дирнута и у сузама. Мислим да смо пренели колико је трагично када се људи не виде и не разумеју. Колико је трагично када се упире прстом у друге и не пружи помоћ деликатним душама - започела је славна глумица, а затим упоредила позориште у Лос Анђелсу са домаћом сценом: 

- Нисам у Лос Анђелесу дуго и срећна сам због тога! Наше позориште ме више дирне. Ми имамо душу и не плашимо се да покажемо своја осећања. Имамо фантастичну глумачку традицију, посвећеност раду и имамо добре редитеље. Представе су овде мом је језику, што ми додатно утиче на перцепцију - каже глумица.

У свом раду имала је велику подршку породице: 

- Породица је гледала представу и рекли су да су поносни на маму - кратко је изјавила, па је  описала како се сада осећа на позоришној сцени и о свом дугогодишњем раду: 

- Увек постоји несигурност. Будале су они који мисле да су у свему најбољи и најпаметнији. Нико није савршен и ништа није савршено. Живимо у једном лудом свету препуном несигурности и ратова, препуном природних непогода, не знам одакле црпети сигурност. Треба бити добар у изборима које правиш. Свако треба да нађе свој микрокосмос у коме ће са најближима да буде безбедан.

Фото: В. Данилов

 

Затим је рекла неколико речи о њеној сарадњи са Радетом Шерберџијом:

- Ах, ах, ах... Било је ту пуно момената, али оно што ми је прво рекао јесте да нико не може да нас научи глуми. Тај таленат или имаш или немаш, али ја могу да вам понудим један живот који ћемо проживети заједно! То су стварно најлуђе четири године мог живота, где смо са Народним Позориштем Суботице путовали по целом свету! Били смо статисти, али смо схватили да представа мора да се одржи у свим условима. Држали смо бакље, падали смо мртви, али смо биле у вртлогу тог позоришта које је правило добре представе и било добро примљено свуда где смо ишли! Бринуо је о нама најнежније на свету и хранио је нас једанесторо сваког дана. Не сећам се да се икада нешто ружно десило или да је икада према некоме био груб. Ја верујем да је у атмосфери љубави и међусобне подршке све боље. Цветић ако узмете и сваки дан га заливате, он ће вас наградити - закључује Бранка.

(Србија данас)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".