Psi su Tamaru izujedali po licu, a sve je počelo kada je čula lavež svojih pasa u dvorištu. U objavi na Fejsbuku ona je opisala ovaj događaj.

Muž joj je saopštio da je neko sa druge strane ulice, na stadionu, pustio staforde i pitbulove sa povoca. Pošto se u to vreme na tom mestu igraju deca, Tamara je izašla da na to upozori vlasnike pasa. Kako kaže, nije stigla ni reč da izgovori jer su psi krenuli na nju, oborili je na zemlju i počeli da je ujedaju po glavi. Na sreću, spasili su je muž i majka. Na kraju objave je napisala da za ovaj nemili događaj nisu krivi psi, već vlasnici pasa.

A šta kaže zakon - ko je kriv - pitali su voditelji emisije "Puls Srbije" advokata Marka Slijepčevića.

Slijepčević se slaže sa Tamarom koja nije okrivila pse, nego vlasnike pasa.

- Uvek je odgovornost na onome koji ima tu životinju. Otuda, to je primer vlasničkih pasa, a ako imate nevlasničkog psa, onda je odgovornost na gradu - započeo je Slijepčević, pa krenuo hronološki unazad.

- Imate dve mogućnosti materijalnu i nematerijalnu štetu. Prvo, znači ako ste imali neku skupocenu odeću, a pas vam je to oštetio i pocepao, a možete i zbog posledica ugriza ići na bolovanje - imate pravo na nadoknadu zbog neodlaska na posao, odnosno pravo na izgubljenu dobit. Drugo je, fizički bol koji ste pretrpeli i strah, i ono što je bitno je naruženost. Imate pravo za naknadu štete za naruženost. Ukoliko vam je ostao ožiljak. I poslednje je Opšte zumanjenj životne aktivnosti. Ukoliko dođe do nekih invliditeta - rekao je Slijepčević.

Kroz dve rečenice pojasnio je propise grada Beograda..

- Imate propis koji se bavi dobrobiti životinja koji vrši zaštitu od zlostavljanja i vrši proceduru lišavanja života životinja, tu imate primer proizvodnih životinja, imate životinje koje se koriste u načuno - istraživačke svrhe, imate životinje koje se koriste u službene svrhe i vlasnički psi, odnosno ljubimci. Ovaj zakon se bavi tačno načinom čuvanja, a još jedan relevantan popis je nacionalna strategija koja raspisuje šta raditi sa lutalicama, odnosno nevlasničkim psima - rekao je pa ispričao šta Tamara Novaković može uraditi u ovoj situaciji.

- Ona može podići tužbu za nakanadu štete protiv vlasnika tih pasa - rekao je advokat.

Foto: Profimedia

 

Kako se postupa sa određenim kategorijama pasa?

- Kada se priča o naročito opasnim vrstama pasa - oni moraju imati sertifikat, koju vlasnik mora da ima uvek uz sebe. To znači da je prošao kroz proceduru specijalne obuke, to je kao da nosite pištolj. Konstantno mora da ima povodac i brnjicu - kazao je i prikazao posebnu odredbu o načinu držanja domaćih životinja.

- Bilo koju prljavštinu, štetu, koju ljubimci ostave iza sebe, mora pokupiti vlasnik. Da bi ste pustili psa sa povoca, imate isključivo predviđena mesta na kojima možete pustiti pse. Punoletno lice mora izvoditi psai svaki pas mora da bude vakcinisan. Radi se o prekršajnoj odgovornosti - rekao je, opisavši kakve su to kazne.

- MI smo uvek, u oblasti ovih stvari, generalno, imali i imamo sjajne pozitivne propise. Problem je u primeni, posvećenosti i kulture, kao i o nedovoljnom broju lica koji bi ova pravila sprovodila - ukazao je Slijepčević.

Dao je savet za kraj razgovora.

- Udruženja su obavezna da edukuju vlasnike životinje. Ja bih u okviru mesnih zajednica, organizovao besplatne edukacije, na koje bih pozvao sve vlasnike pasa, i naložio bih obavezno prijavljivanje svih vlasnika životinja! - rekao je.

(Kurir.rs)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".