Атанацковић је казао да у Србији мањка радне снаге, у ИТ сектору има мање него у грађевинарству, те да је видљив недостатак занатских занимања што је оценио као последицу неуређеног образовања.

Истакао је да Запад, Европа, а посебно Немачка привлаче радну снагу те да наша привреда не може да пружи зараде и могућности као они.

- Позитивно је да ми за неког представљамо шансу за посао и већу зараду. Добро да имамо могућност да запошљавамо неке људе са Блиског и Далеког Истока. То је ствар на коју се морамо навићи - рекао је он.

Фото: Анђела Стевановић Живковић

 

Оценио је да је за послодавце изузетно значајно да имају могућност набављанаја заменске радне снаге, јер би иначе била привреда у великом проблему.

Држава покушава да помогне кроз субвенције запошљавања младих

- Треба проценити и где су оправдане потребе привреде да задржи школоване и способне наше људе, јер их није лако ни заменити - рекао је Атанацковић.

Фото: Н. Скендерија

 

Додао је да је шанса Иницијатива Отворени Балкан која ће отворити могућност запошљавања из Северне Македоније и Албаније.

- Много је лакше да се прилагоди неко са Балкана него неког из Шри Ланке - додао је он.

Напредак технологије многа занатска занимања "променио"

- Лакше се бавити занатским послом него пре пар деценија - додао је још Атанацковић.

Представник за медије Инфостуда Милош Турински рекао је да је тренд да сви који траже посао, а не само млади, сада прво гледају износ плате, па је навео да су се раније прво гледали међуљудски односи и могућност напретка.

Фото: Профимедиа

 

Навео је да се највише траже запослени за трговину и продају, те да је ту и највише кандидата, а да су високо дефицитарна и ИТ занимања. Навео је и високу потражњу и за занатским занимања, па додао како у Србији немамо мајсторе.

Навео је, такође, да би послодавци најчешће комбинацију формално образовано и искусног кандидата, те да се често тражи и са само средњом стручном школом.

- Чак 60 посто огласа за послове са сајта је са средњом стручном спремном - рекао је он.

Фото: А. Станковић

 

Потврдио је да су ИТ дефицитарна занимања јер их фали 15.000 али и навео да недостаје и 12.000 само возача.

- Грађевина је једна од најтраженијих категорија. Увозимо радну снагу најчешће из Турске, Индије и Кине. Недостају и спремачице које сада долазе из Непала, а возачи из Шри Ланке - рекао је он.

Србија мора да произведе нове кадрове кроз школство и попуни позиције

Фото: Профимедиа

 

- Треба да младе и родитеље информишемо да бављење занатом није мање вредно. За електричара се нуди некад и почетна плата од 150.000 динара, а за водоинсталатера 2.000 евра - рекао је Туриснки.

Додао је да је просек плата у ИТ сектору 1,6 хиљада евра, а и да ту појединачно плате достижу и 8,500 евра месечно.

(Курир)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".