У Посебном одељењу за организовани криминал Вишег суда у Београду, сутра треба да почне припремно рочиште пред почетак суђења Дарку Шарићу и 14 осумњичених припадника његове организоване криминалне групе, који се терете да су извршили више кривичних дела, међу којима је и тешко убиство.

Након овог рочишта суд ће заказати почетак главног претреса (суђење), којем ће јавност моћи да присуствује, а окривљени да детаљни изнесу своју одбрану.

Поред Шарића оптужени су и адвокат Дејан Лазаревић, Бојан Станојковић, Данило Одовић, Александар Бошковић, Никола Спасојевић, Данило Стојановић, Милутин Радовановић, Душко Мирковић, Стефан Андрејић, Марко Вукић, Урош Радовановић, Милан Вучинић, Арса Шарић и Душко Шарић.

Фото: П. Милошевић, М. Анђела

 

Оптужницом се окривљенима ставља на терет да су од почетка 2020. године до 14.априла 2022. године, када су неки од њих и ухапшени, на територији Србије, делујући као организована криминална група, извршили више кривичних дела организованог криминала.

Из прикупљених доказа произилази да је вођа ове групе Дарко Шарић, те да је створио план деловања да се из безобзирне освете убије Небојша Јоксовић, сведок сарадник у кривичном поступку који се против Шарића и других водио због кријумцарења кокаина.

Када у томе нису успели, Шарић је, како се сумња, издао налог да се предузму радње које су биле усмерене на дискредитацију Јоксовића да евентуално изгуби статус сведока сарадника.

Тужилаштво је раније прецизирало да постоји оправдана сумња да су припадници ове организоване криминалне групе, окривлјени Мирковић, Стојановић и Радовановић, који су полицијски службеници МУП, УКП, по налогу окривлјеног Шарића предузимали радње са цилјем да истраге које су се водиле против припадника ове групе усмере на начин да се не открију прави извршиоци кривичних дела.

Фото: Архива Новости/Танјуг

 

Такође, наводи се да су они то радили тако што су прикуплјали строго поверлјиве и поверлјиве податке о отвореним оперативним обрадама против припадника ове групе и саопштавали их организатору, Шарићу, а који је припадницима групе налоге о криминалном деловању издавао из притворске јединице Посебног оделјења за организовани криминал Вишег суда у Београду и то коришћењем криптованих телефона са инсталираном апликацијом Скај.

Тужилаштво за организовани криминал наставлја истрагу против окривлјеног Дарка Шарића због основане сумње да је извршио и кривично дело тешко убиство, на штету Милана Миловца у Еквадору.

Тужилаштво групу терети за кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, тешко убиство, недозволјена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, израђивање и набавлјање оружја и средстава намењених за извршење кривичног дела, изазивање опште опасности, лажно пријавлјивање, злоупотреба службеног положаја и кривично дело из члана 98 Закона о тајности података.

Фото: П. Милошевић

 

Дарку Шарићу и његовим сарадницима се понавља суђење пре овим судом због прања новца, за који се верује да је стечен кријумчарењем кокаина.

Апелациони суд у Београду је Шарићу 12. октобра за годину дана смањио казну и правоснажно га осудио на казну затвора од 14 година као организатора криминалне групе која је шверцовала кокаин из Латинске Америке у Западну Европу.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".