Поводом овог догађаја огласила се и Александра Ковач, ћерка Корнелија Ковача путем видео линка у емисији "Викендом на К1". 

- Ово је била посебна ствар за целу нашу породицу и то јесте највеће признање које могу држава и народ да уруче једном уметнику, некоме ко је иза себе оставио велика дела. Жао ми је, што то признање није добио док је био жив, јер знам колико би му значило, али знам да је он добио највеће признање и веће од "Карађорђеве звезде", а то је велика љубав и поштовање свог народа. Људи су га волели и поштовали, присуствовала сам милион пута, када су га заустављали на улици, баш да му то кажу – рекла је Александра Ковач.

Они који су заиста знали душу Корнелија Ковача, знали су да је био веома скроман и да би приликом уручења награде рекао "Хвала пуно,нисте требали." На своје песме је гледао као на мала ремек дела. 

- Он је био скроман, а што је занимљиво, он већину времена није био свестан свог невероватног талента и могу слободно да кажем генијалности, у одређеним сферама свог уметничког деловања. Био је изузетно вредан и радан човек, а то је једна од најзначајнијих лекција којима ме научио. Да само великим, озбиљним, бескомпромисним радом, можемо да дођемо до успеха. Када кажем успех, мислим на оно, да се оствариш у свом животу и да радиш оно што волиш. То је он успео, због тога мислим да је био један задовољан и срећан човек, јер се бавио оним што воли, а музика је за њега била есенцијални део његовог бића – додала је Александра. 

Непознато је публици да је Корнелије Бата Ковач обожавао џез и да је у основној школи добио укор баш због тога што је свирао џез у учионици. Александра је изјавила да је њен отац могао да 

- Толико је био свестран у музици, могао је за 15 минута да прође кроз све музичке жанрове, од џеза до народне музике. Знам да је био изузетно поносан на поље инструменталне музике коју је стварао, па је то био микс џеза, блуза, соула и рока, мислим да је то поље његовог деловања, њему било некако најбоље, а џез је успео да провуче кроз многа своја дела. Мени је лично нешто најбоље што је он урадио, онај цео опус Корни групе и то прогресивна рок дела, као што су песме „Једна жена“ и „Пут за исток“, а да не причамо касније у популарној музици какве је песме написао од „Ти си ми у крви“ до „Златног дана“. Имена која је је стварио као што је Здравко Чолић и младе наде – додала је.

Александра Ковач у емисији "Викенд на К1 "на телевизији К1, поделила тренутак који ће заувек памтити, током стварања музике њеног оца и открила како су настали велики хитови.

- Оно чега се највише и најрадије сећам, јесу тренуци које сам проводила са њим у његовој соби са клавиром. Тада сам 2001. године, живела са њим у стану шест месеци и само смо били нас двоје. Знао је да устане ујутру доручкује и седне за клавир. Ја се ушуњам у собу, да чујем шта ће да свира и креће једна, навала емоција, различитих музичких стилова, импровизација. Он је свирао неких сат времена свакодневно, буквално до самог краја,
пролазио је све оно што га је испуњавало, што је осећао и то је излазило кроз његове прсте. Некада би узео папир и оловку како би записивао, певушио и тако су настајале његове песме. Био је веома посвећен стварању. Имао је незаситу, неисцрпну глад ка креирању музике и био највећи заљубљеник у музику, мислим да сам то од њега наследила. 

Током једног појављивања у медијима Корнелије је изјавио да је имао прилику да живи у сјајним временима. Сада је Александра открила на шта је мислио: 

- Мислио је на један систем, Југославију, на земљу која је подржавала аутентичност, индивидуалност, прогресију, на време где је музика била на постољу на коме заслужује да буде и мислим да просто је то један период наше колективне културе и уметности, који је утицао снажно све оно даље што ће доћи, а он је стварно поставио стандарде у рок и поп музици. Музика пре и после њега је мало другачија. 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".