Ко не воли кокице? Омиљена забава, спорт за зубе, одлично се слаже са филмским програмом. Осим ако питате енглеског ватрогасца коме су кокице умало дошле главе.

Да и кокице некада умеју да буду готово смртоносне, показује бизаран случај од пре неколико година.

Узрок инфективног ендокардитиса су бактерије, које се могу наћи и у устима, а које путем крвотока улазе у организам и могу да оштете срце. Адам каже да се сећа како је три дана померао вилицу настојећи да извади љускицу кокице. Покушао је да извуче храну помоћу шрафова, поклопца оловке, комадима жице.

Почео је да га боли зуб, али није отишао зубару и недељу дана касније почео је да га мучи ноћни зној, осећао је главобољу, умор и патио је од шумова на срцу. Ватрогасац из Коверака у Корнволу рекао је:

Фото: Профимедиа

 

 

- Лекари су ми рекли, да нисам дошао код њих, за три дана сам могао да будем мртав. Људи умиру када се инфекција толико прошири, а ја сам био на ивици. Буквално ми је уништила срчане залиске. Да сам отишао одмах код зубара, ништа од овога се не би догодило. Најгоре искуство у мом животу. Био сам на ивици смрти, стварно имам среће. Никада више нећу јести кокице.

Отац троје деце мислио је да има грип. Отишао је лекару опште праксе који га је послао на рентген и вађење крви. Вратио се кући на одмарање, али данима касније није се осећао боље. Приметио је и крвни угрушак на ножном прсту, касније дијагностификован као спољни показатељ инфективног ендокардитиса. Тада се запутио у болницу.

 

 

- Имао сам осећај да нешто није уреду. Спавао сам јако пуно и осећао се веома лоше. Имао сам болове у ногама. Примљен сам у болницу неколико дана на претраге и био сам већ јако забринут.

Показало се да је бол у нози угрушак инфекције, а уклањање је трајало пет сати. Дали су му лекове за инфекцију, али претрага је открила да му је срце тешко оштећено и да ће му бити потребна операција.

- Не желим да било ко прође ово што сам ја. Све се тако брзо догодило. Језиво је када помислим да је све то због кокица.

На срећу, Адам се брзо опоравио после операције коју је имао у октобру 2019.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".