Исидор беше рођен у Египту у угледној александријској породици. Постаде за живота аскета, преселивши се на планину у близини Пелусијума града.

Био је учен човек који се богатства и угледа одрекао и посветио духовном животу, са циљем да пропагира и тумачи веру православну. Свети људи тог доба су читали Свето писмо, па су често долазили код мудраца који би им протумачили једну реч или изреку из Светог писма. Отуда су настале читаве збирке писама светитеља, међу којима је и Исидор.

У време страшнога прогона Светог Јована Златоустог, настадоше два табора и Исидор би уз Јована. У писму упућеном патријарху Теофилу, замоли га да промени став према Јовану, јер је по његовом мишљењу управо он био један од стубова православља.

Фото: Википедија

 

Веровања и обичаји

Цео живот свој је провео славећи Христа и пишући у његову славу. Поживео је дуго и умро у дубокој старости, а сматра се данас заштитником писаца, књижевника и свих оних који живе од писане речи.

Његове поуке могу да помогну људима, не само на пословном пољу, већ и при духовном развоју. Прво и основно правило гласи - "Прво творити, па онда учити, по примеру Господа Исуса".

Фото: Википедија

 

Овако је говорио Свети Исидор:

"Важније је поучавати се добродетељном животу неголи красноречивом проповедању."
"Ако ко жели да му се врлине покажу великим, нека их сматра малим, и оне ће се заиста показати великикм".

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".