Isidor beše rođen u Egiptu u uglednoj aleksandrijskoj porodici. Postade za života asketa, preselivši se na planinu u blizini Pelusijuma grada.

Bio je učen čovek koji se bogatstva i ugleda odrekao i posvetio duhovnom životu, sa ciljem da propagira i tumači veru pravoslavnu. Sveti ljudi tog doba su čitali Sveto pismo, pa su često dolazili kod mudraca koji bi im protumačili jednu reč ili izreku iz Svetog pisma. Otuda su nastale čitave zbirke pisama svetitelja, među kojima je i Isidor.

U vreme strašnoga progona Svetog Jovana Zlatoustog, nastadoše dva tabora i Isidor bi uz Jovana. U pismu upućenom patrijarhu Teofilu, zamoli ga da promeni stav prema Jovanu, jer je po njegovom mišljenju upravo on bio jedan od stubova pravoslavlja.

Foto: Vikipedija

 

Verovanja i običaji

Ceo život svoj je proveo slaveći Hrista i pišući u njegovu slavu. Poživeo je dugo i umro u dubokoj starosti, a smatra se danas zaštitnikom pisaca, književnika i svih onih koji žive od pisane reči.

NJegove pouke mogu da pomognu ljudima, ne samo na poslovnom polju, već i pri duhovnom razvoju. Prvo i osnovno pravilo glasi - "Prvo tvoriti, pa onda učiti, po primeru Gospoda Isusa".

Foto: Vikipedija

 

Ovako je govorio Sveti Isidor:

"Važnije je poučavati se dobrodeteljnom životu negoli krasnorečivom propovedanju."
"Ako ko želi da mu se vrline pokažu velikim, neka ih smatra malim, i one će se zaista pokazati velikikm".

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".