Сретење се слави 40. дан од Божића, а представља успомену на дан када је Богородица први пут увела у храм новорођеног Христа да га посвети Богу. Један од симбоља овог празника је и сусрет Христа са људима. По јеврејском закону, свако дете је доношено у храм 40 дана после рођења. Четрдесети дан по рођењу Исуса Христа, Марија је са Јосифом отишла у Јерусалим у храм Божији, носећи младог Христа, да испуни двоструки Господњи закон, да се очисти од порођаја и да представи Господу новорођенче.

Празник се слави од времена цара Јустинијана. У Србији се за сутрашњи празник везују велике симболике.

Фото: Википедија

 

 

Сутрашњи дан је 1804. године био један од важнијих за историју српског народа када је Карађорђе подигао Први српски устанак. Неколико деценија касније 1835. године у Крагујевцу је проглашен први устав кнежевине Србије, познат као Сретењски устав.

У Србији се 15. фебруар обележава као Дан државности.

Народна веровања за Сретење

У нашем народу постоји веровање да се на Сретење срећу зима и лето. Наиме, верује се да ће медвед сутра одредити какво нас време чека у наредном периоду. Ако на Сретење буде дан, а медведи се уплаше од сопствене сенке, врате у зимски сан, верује се да ће зима потрајати још шест недеља. Ако не види сенку, изаћи ће из својих пећина да потраже храну и зима је готова.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".