Српска православна црква и њени верници славе Светог Трифуна. Овај велики црквени празник слави се и као дан вина, посвећен мученику Трифуну.

Свети Трифун се сматра заштитника виноградара и пољских радова. Бавио се домаћом економијом и чувањем гусака, али пошто је био одан Христовој вери, према предању, добио је дар чудотворца, па је многе болеснике од разних болести лечио молитвама.

Страдао је за хришћанску вјеру, а не искључује се ни његов значај као заштитника брачне љубави и верности које су део хришћанске проповеди.

Фото;: Википедија

 

 

Сматра се да је страдао 250. године у Никеји од мача христоборног римског цара Дакија. Сахрањен је скромно у селу Кампсади у Фригији, где је и рођен. Култ Светог Трифуна је веома развијен у српским крајевима, а славе га посебно виноградари, док га својим заштитником сматрају и гостионичари.

Данашњи празник бројне породице славе као крсну славу, а његов култ датира од петог века.

Народна веровања за Светог Трифуна

По неких веровањима од данашњег дана почиње пролеће, природа почиње да се буди, као и љубав код људи.

У народу се за овај дан везује мноштво разних обичаја и веровања. Ако на Светог Трифуна пада киша, родиће шљива, а ако падне снег, година ће бити кишна и родна, а ако је ведро, година ће бити сушна.

На овај дан виноградари излазе у виноград да орежу барем један чокот винове лозе и полију га вином. Верује се да ће грожђе тако добро родити. У селима Шумадије славе се као заветан дан, јер се сматра да он штити села од града и поплаве.

Православни верници треба да изговоре ову молитву.

Изабрани од Бога и ликовима светих придружени, свети мучениче Трифуне! Моли се Владики Христу за нас грешне и помози нам да победимо свет, плот и ђавола, јер нас у многа искушења доводе; ти си их победио благодаћу и силом Христа вољеног, па избави и нас од непријатеља видљивих и невидљивих, да бисмо ти благодарно клицали:

Радуј се, Трифуне, брзи помоћниче свима који ти са вером и љубављу притичу!

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".