Важна прекретница у животу сваког тинејџера је завршни испит, који следи на крају основног образовања.

Већина се труди да се припреми што боље како би и резултати били такви. Неки ученици спремају се уз помоћ приватних професора, а неки то чине самостално. Градске општине као што су Нови Београд, Врачар, Палилула, Чукарица, Савски венац… побринуле су се да за ђаке са својих територија организују бесплатне припремне часове.

У Новом Београду почело је пријављивање за припремне часове који ће обухватати градиво из математике и српског језика. Сви пријављени биће благовремено обавештени о датуму одржавања наставе.

– Пријаве се подносе на шалтеру Градске општине Нови Београд, радним данима од 8 до 18 часова. Све додатне информације могу се добити позивањем броја телефона 011/7850-785 – поручују из новобеоградске општине.

Сличну могућност имаће и ученици са територије општине Врачар.

Драги Лукић, члан Општинског већа задужен за образовање и верске заједнице, каже да би настава требало да почне 1. марта. Одржаваће се суботом и недељом у свечаној сали Општине у току марта, априла, маја и јуна.

Он објашњава да је преостало да контактирају директоре школа на врачарској општини како би се знало у којој су мери ученици заинтересовани за такав вид наставе. Најбитније је да се изаберу најбољи наставници који ће држати часове.

Фото: Д. Миловановић

 

Потребно је, објашњава, добро организовати све да се не би десило да за један предмет буде пријављено петоро ученика јер од ове године ученици за трећи тест бирају само један од пет понуђених предмета. Пријављивање ученика требало би да почне крајем фебруара, али ће детаљније информације објавити наредних дана.

Палилула се, такође, побринула да малим матурантима са своје општине обезбеди припремну наставу, али појединости о самој настави и терминима одржавања објавиће у току месеца. У сусрет својим ђацима изаћи ће и Чукарица која ће припремну наставу организовати у сарадњи са Канцеларијом за младе.

– Планирано је да се настава одржава од средине марта до средине јуна, уживо викендом у одређеним терминима. Пријаве би требало да почну крајем фебруара, мејлом, који ће благовремено бити објављен на сајту општине – рекли су из ГО Чукарица.

На Савском венцу право бесплатне пријаве имаће сви ученици осмог разреда који имају пребивалиште на општини, без обзира на то да ли похађају школу на територији Савског венца.

– Сви заинтересовани родитељи ђака могу се пријавити попуњавањем формулара на сајту општине. Пријаве су отворене до 21. фебруара – саопштено је из ГО Савски венац. Часови почињу 25. фебруара и одржаваће се викендом у просторијама Канцеларије за младе у Улици кнеза Милоша 47.

(Политика)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".