Озтурк (19) се у тренутку потреса, 6. фебруара, налазио у кући свог деде у Антакији, где је отишао како би учио. Услед снажног потреса зграда се урушила. Кућа његових родитеља, у којој су били отац, мајка и брат, није оштећена.

Озтурк је тренутке проведене у малом простору који му је омогућио да преживи забележио мобилним.

Прве речи на снимку, на ком се виде само његова шака и рука у уском простору прекривеном рушевинама, су: "Ухватио ме потрес. Боже помози ми, надам се да су сви добро. Не желим умрети млад."

У тренуцима када је осетио накнадна подрхтавања испод рушевина, Озтурк је објашњавао како је прокопао пут испод шљунка да би дошао до кисеоника.

 

 

"Пријатељи, прошло је скоро 40 минута унутра, мислим да сам успео да направим размак где су моје ноге, копао сам врхом руке и празнину напунио камењем да се не уруши. Осећам хладан зрак одоздо, мислим да сам направио рупу кроз коју могу добити кисеоник. Да видимо можемо ли преживети овај земљотрес? Ако преживим овај потрес, мислим да ћу више ценити ствари у животу. Још је пуно људи које ћу волети. Пуно вас све волим, посебно маму, оца, браћу. Немојте се плашити, надам се да нисте тужни. Не знам шта се напољу дешава, али надам се да нема великих проблема. Вероватно је само нешто било с неколико старих зграда - испричао је тинејџер.

На снимцима се може видети како младић удара камењем у зид и гвожђе како би га чуле спасилачке екипе. Велика радост наступила је када је чуо глас свог оца Ертугрула Озтурка.

Озтурк, који је давао информације о свом здравственом стању и околини у којој се налази ударајући камењем о зид једном или два пута уз асистирање његовог оца, овом методом комуникације значајно је олакшао рад спасилачких тимова, а спасен је након 63 сата.

Други видео снимљен током Озтурковог разговора с болничарима у возилу хитне помоћи, такође је виралан на друштвеним мрежама. Након што је извучен из рушевина, Озтурк је хитној помоћи причао како су му остале књиге испод шута. Он је тренутно смештен у дому свог стрица у Адани.

Екипа Анадолије га је посетила у Адани, а у разговору је испричао како су тренуци испод рушевина били страшни. Објаснио је како је у тренутку земљотреса формирао такозвани "троугао живота", што му је врло вероватно и спасило живот.

- Био сам у рушевинама. Нисам могао да чујем звукове напољу. Нисам схватио да је киша падала два дана, једино сам могао да закључим по хладном ваздуху ноћу. Направио сам себи рупе за ваздух. Ломио сам бетон 20-30 сати. Припремио сам се да ћу чекати још 2-3 дана, мислећи да ме неће пронаћи - прича овај младић.

Он је додао да је завалан Богу што је имао телефон, па је спавао са главом на телефону.

- Често сам губио свест, причао сам сам са собом. Држао сам предавања као да је са мном 45-50 људи. Покушао сам допрети до камена кад сам чуо гласове споља. Мој отац је рекао: "Огласи се, удари камен једном ако си повређен, удари двапут ако ниси." Онда ми је рекао "Јеси ли добро?", а ја сам ударио каменом о гвожђе крај себе - закључује тинејџер.

(Анадолија)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".