Блажевић се од 2011. године борио против рака простате који је два пута успео да победи. Међутим, опака болест се вратила и по трећи пут, а легендарни Ћиро није издржао.

Фудбалски свет погођен је овом вешћу о одласку великог стручњака, а од Ћире су се опростиле бројне познате личности из света спорта. То је у телефонском разговору за хрватске медије урадио и Аљоша Асановић, бивши југословенски и хрватски фудбалер који се прославио у дресу сплитског Хајдука, а потом је играо и за Монпеље, Ваљадолид, Дерби каунти, Наполи и Панатинаикос.

- Знао сам, болестан је наш Ћиро, године су то, опака болест. Но, кад се догоди као да ти се живот сруши. Отац, он је мени био отац. А знаш, па и књигу смо писали, он је с нама радио на њој - рекао је Асановић и открио да су Ћиро и он једва разговарали док је играо за репрезентацију Хрватске.

Фото: Н. Параушић

 

- А он је о мени такве лепе ствари причао, толико ме волео. Да, волео сам ја њега. Али, запамтите. Нико, никад није, нити ће, волети као Ћиро Блажевић. Све људе око себе, сав свет, живот. Његова љубав била је надреално безгранична. Осетио сам то давно, а сада када сам видео да је та љубав отишла на други свет, уништило ме - истакао је неутешни Асановић, преноси портал Дневно.хр.

Бивши фудбалер је кроз сузе открио да се осећа усамљено у овом тренутку, а хрватски новинар га је подсетио да је покојни Ћиро о њему имао само речи хвале.

Фото: Н. Параушић

 

“Асановић је премијер, Звонимир Бобан министар правосуђа, Игор Штимац министар унутрашњих послова, а Давор Шукер министар финансија. Зна се ко распоређује министре – премијер!”, говорио је својевремено Ћиро.

Фото: Н. Параушић

 

- Кажем ти, ми уопште нисмо разговарали, са тим човеком сам се разумео погледима. Он је то осетио. Кад сам пролазио крај њега мало би се наклонио и рекао ‘Добар дан шефе’. А он би ме потапшао по рамену или само узвратио ‘И теби’ - присећа се Асановић који истиче да одласком Ћира завршена једна ера.

Асановић је замолио новинара да му прочита део из Ћирове књиге посвећен баш њему. 

Фото: МВ

 

„То сам ја, Ћиро Блажевић, око Аљоше препознао. То су препознали и његови саиграчи, јер ви можете бити најпаметнији и најинтелигентнији и најдуховитији, али не можете добити место у једној таквој фудбалској обитељи ако ваш учинак на највиталнијем месту, терену, није такав да се наметнете. Требало ми је много да схватим да је он био епицентар хрватске фудбалске репрезентације. Нема никакве сумње да су Звонимир Бобан и Давор Шукер код мене имали веће значење, па можда и пажњу. Величина Аљоше, који је све то регистровао јер њему ништа није могло побећи, јесте у томе што му то никад није сметало. Као што не смета човеку који зна колико вреди. Он је могао, да није таква класа, највећа класа, пробудити неку своју сујету и реаговати на неки начин, да ја никад не бих могао схватити да је он зачетник нереда у репрезентацији. Међутим, своју је невероватну интелигенцију увек усмеравао у позитивном правцу. Са мном је имао веома интересантан однос. Пазите, никад ми нисмо разговарали, али смо се савршено разумели. И надопуњавали. Оно његово ‘Шефе, све знам’ или ‘Не морати ми говорити’ показатељ је нашег савршеног међусобног разумевања. Ја сам увек знао да он све зна! Да, Аљоша Асановић је моја дивна успомена коју ћу памтити до краја живота”.

Фото: Н. Фифић

 

Након што је чуо део посвећен себи, прослављени фудбалер је навео да никада неће опростити себи што није више разговарао са Ћиром. 

- Је л’ ми вјерујеш да себи никада нећу опростити што нисам више разговарао с њиме. Знам да то није било ни потребно. Ми смо се волели на један тако посебан начин. Кажем ти, није било нити ће бити човека који је у себи поседовао толику љубав. За све. Можемо ми причати што хоћемо, Ћиро је све нас саградио, полако, с пуно пажње и љубави, и нас играче и навијаче и новинаре и обичне људе. Сад видимо, а нисмо га још ни покопали, колико нам је леп био живот с њиме - рекао је Аљоша Асановић.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".