Њихов тренер Јин Јин рекао је локалним медијима да његове веверице имају "оштро" чуло мириса. Представници градских власти објавили су да се овај нови тим додаје полицијским снагама.

Тако бригада полицијских паса у граду Чонгкингу на југозападу Кине сада има тим црвених веверица који им помажу да нањуше дрогу у складишта и на другим локацијама.

Из градске полиције су рекли да су ове веверице мале и окретне, и да могу да претражују уске и неприступачне мале просторе у складиштима до којих пси не могу да допру.

- Ове веверице имају врло осетљиво чуло мириса. У прошлости, наши проблеми са обуком малих глодара нису били довољно развијени да бисмо покушали са оваквим програмом - рекао је Јин Јин, полицијски водич за псе који је задужен да обучава тим веверица.

Јин је додао да се програм обуке развијен за веверице у Чонгкингу такође може користити за обуку других животиња да нањуше дрогу.

Кина има политику нулте толеранције према употреби и трговини дрогом која се сматра "заједничким непријатељем човечанства".

Кинеске веверице које њуше дрогу могу бити прве такве врсте. Али животиње и инсекти осим паса такође су коришћени за откривање опасних супстанци попут експлозива.

Пентагон је рецимо 2002. године подржао пројекат коришћења пчела за откривање бомби. У међувремену, Камбоџа је распоредила обучене пацове да помогну јединицама за уклањање бомби како би претражиле минска поља.

(Insider.com)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".