Како стоји у саопштењу, максимална малопродајна цена је 57 динара, а максимална произвођачка цена је 48,88 динара.

- Произвођачи хлеба обавезни су да произведу и ставе у промет хлеб од брашна Т- 500 у количини од најмање 30 одсто дневне производње свих врста хлеба. Векна мора бити најмање тежине 500 грама и направљена од 370 грама брашна Т-500, 7,4 грама соли, 9,25 грама квастца и 1,48 грама адитива, пише у поменутој Уредби.

Ова уредба ступиће на снагу дан након објављивања Службеног гласника (који узгред још увек није објављен), и важиће до 30. јуна 2023. године.

Такође, највиша укупна стопа марже, обрачуната на нето фактурну цену хлеба умањену за рабате и попусте, износи максимално 6 одсто.

- Трговци на мало који продају хлеб обавезни су да у структури дневне набавке свих врста хлеба имају најмање 30 одсто хлеба од брашна Т- 500. Трговци на мало који продају хлеб, могу да врате произвођачу хлеба до 5% (ремитенда) од набављене количине на дневном нивоу", наводи се у Уредби.

Рок плаћања произвођачу хлеба не сме бити дужи од 20 дана од дана пријема рачуна за испоручени хлеб.

Подсетимо, како данас преносе медији Влада Србије је на седници донела одлуку којом се укида ограничење цена на поједине врсте свињског меса и пилетине

Питање које се сада намеће јесте да ли ће се укидањем ових ограничења доћи и до поскупљења?

- Нећемо дозволити да дође до раста цена. Министарство трговине се озбиљно бави ситуацијом на тржишту. Удруженим снагама смо успели да обезбедимо да грађани имају на располагању све производе и да се успешно изборимо са инфлацијом на тржишту која потреса целу Европу. Људи не треба да се брину! Наш примарни интерес остаје обезбеђивање стабилних цена и редовна снабдевеност тржишта - рекао нам је Томислав Момировић, министар за унутрашњу и спољну трговину.

(Блиц)