- Инцидент се догодио у ноћи на 6. фебруар. Мушкарац је ухапшен када је покушао да провали у маузолеј у којем се налази тело Владимира Лењина и украде га. Касније је откривено да је мушкарац био пијан - потврдио је извор из полиције за руску агенцију ТАСС.

Полицајци су током ноћи приметили сумњивог пролазника који је ходао у близини маузолеја. Кад је почео да повлачи врата и покушао да уђе унутра, полицајци су га привели.

Наводно је на место догађаја позвана хитна помоћ, а лекари су утврдили да мушкарац има психички поремећај изазван дејством алкохола.

 

 

Владимир Иљич Уљанов Лењин био је руски револуционар, државник, филозоф и публициста. Био је један од предводника Октобарске револуције 1917. у Русији и оснивач прве Комунистичке партије и Коминтерне. Поред тога, Лењин је и утемељивач Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике (РСФСР), као и комплетног Совјетског Савеза. РСФСР се 1922. године ујединила са бившим територијама Руске Империје у Совјетски Савез, а Лењин је изабран за његовог вођу.

Фото: Профимедиа

 

За време његове власти Руска Империја је распуштена и замењена Совјетским Савезом, једнопартијском социјалистичком државом. У то време индустрија и друге привредне гране су национализоване и уведене су широке друштвене реформе.

Владимир Лењин је једна од најбитнијих личности целокупне руске историје, као и јако битна и контроверзна фигура модерне светске историје. Као први следбеник Марксизма у државним круговима и великим круговима самога друштва, постао је зачетник манифеста идеологије комунизма, која ће имати огроман утицај на двадесети век и политичка превирања у њему.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".