- Incident se dogodio u noći na 6. februar. Muškarac je uhapšen kada je pokušao da provali u mauzolej u kojem se nalazi telo Vladimira Lenjina i ukrade ga. Kasnije je otkriveno da je muškarac bio pijan - potvrdio je izvor iz policije za rusku agenciju TASS.

Policajci su tokom noći primetili sumnjivog prolaznika koji je hodao u blizini mauzoleja. Kad je počeo da povlači vrata i pokušao da uđe unutra, policajci su ga priveli.

Navodno je na mesto događaja pozvana hitna pomoć, a lekari su utvrdili da muškarac ima psihički poremećaj izazvan dejstvom alkohola.

 

 

Vladimir Iljič Uljanov Lenjin bio je ruski revolucionar, državnik, filozof i publicista. Bio je jedan od predvodnika Oktobarske revolucije 1917. u Rusiji i osnivač prve Komunističke partije i Kominterne. Pored toga, Lenjin je i utemeljivač Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike (RSFSR), kao i kompletnog Sovjetskog Saveza. RSFSR se 1922. godine ujedinila sa bivšim teritorijama Ruske Imperije u Sovjetski Savez, a Lenjin je izabran za njegovog vođu.

Foto: Profimedia

 

Za vreme njegove vlasti Ruska Imperija je raspuštena i zamenjena Sovjetskim Savezom, jednopartijskom socijalističkom državom. U to vreme industrija i druge privredne grane su nacionalizovane i uvedene su široke društvene reforme.

Vladimir Lenjin je jedna od najbitnijih ličnosti celokupne ruske istorije, kao i jako bitna i kontroverzna figura moderne svetske istorije. Kao prvi sledbenik Marksizma u državnim krugovima i velikim krugovima samoga društva, postao je začetnik manifesta ideologije komunizma, koja će imati ogroman uticaj na dvadeseti vek i politička previranja u njemu.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".