И ове године пензионери ће уз субвенцију ПИО фонда моћи бесплатно у бању и то 10 дана. Издвојено је близу 600 милиона динара за бесплатну рехабилитацију, а конкурс ће бити ускоро расписан.

Право на бесплатан одмор имају пензионери чија пензија не прелази просечан износ од око 37.000 динара. Услов је и да немају друга лична примања и да нису користили ово право у претходне три године.

ПИО фонд је на седници с краја јануара ове године, донео одлуку о трошковима рехабилитације корисника пензија и цени смештаја пратиоца. Финансијским планом за 2023. годину, на име планирана су средства у износу од 698,4 милиона динара, што је за 7,5 одсто више у односу на претходну годину, објављено је на сајту ПИО фонда.

За финансирање трошкова рехабилитације корисника пензија у здравствено-стационарним установама и бањско-климатским лечилиштима издвајају се средства у висини од 85 одсто од укупних средстава намењених за друштвени стандард пензионера, што ове године износи 593,7 милиона динара.

Преосталих 15 процената од укупног износа, односно 104,76 милиона динара, издваја се за остала два вида друштвеног стандарда, односно за финансирање културних и спортско-рекреативних манифестација, чији је циљ подстицање интеграције старијих лица у друштво, и солидарне помоћи корисницима пензија у пакетима са основним животним намирницама и средствима за хигијену, као и друге врсте помоћи, у циљу унапређења стандарда корисника пензија.

Фонд ПИО наводи и да ће ускоро расписати оглас за подношење пријава за упућивање на бесплатну рехабилитацију у 2023. години.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".